Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. vasario 6 d.

Ekskursijos po parodą „Ryšių ryšiai“ su Vilniaus knygrišių gildijos nariais

Vasario 6, 8 ir 13 d. kviečiame į Lietuvos nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką, kurioje Jūsų lauks nemokamos ekskursijos po parodą „Ryšių ryšiai. Vilniaus knygrišių gildijai 20 metų“. Parodoje pristatomi per beveik 18 metų sukurti VKG narių darbai, žymintys nueitą kelią nuo amato meistrystės iki knygos įrišų meno ir eksperimentų: įrišų rekonstrukcijos, įrišai, būdingi istoriniams laikotarpiams, meniniai ir eksperimentiniai įrišai bei restauravimo projektai.

Vasario 6 d. 18 val. ekskursija su menotyrininke Rūta Taukinaityte-Narbutiene.

Menotyrininkė supažindins su eksponatais ir papasakos apie knygų įrišų įvairovę.

Vasario 8 d. 18 val. ekskursija su popieriaus marmuravimo meistre Aušra Lazauskiene.

Menininkė papasakos apie ebru – unikalios ir netikėtumų kupinos technikos ypatybes.

Vasario 13 d. 18 val. ekskursija su restauratoriumi Sigitu Tamuliu.

Restauratorius papasakos apie  knygos raidos pokyčius, kuriuos atspindi unikalios įrišų rekonstrukcijos, gimusios atkuriant ne tik pamirštas technologijas, bet ir įrankius.

*

Atkurtoji Vilniaus knygrišių gildija, vienijanti 21 narį, tęsia viduramžiais užgimusią amatų gildijų ir cechų tradiciją, tačiau pakitę laikmečio poreikiai dabartinei knygrišių gildijai suteikė kultūrinį, o ne ekonominį vaidmenį. Šiandien gildijos tikslas yra propaguoti knygrišystės amatą, meną ir istoriją, skatinti tyrimus ir edukaciją, atstovauti knygrišių profesiniams interesams, rengti parodas, keistis informacija, taip išsaugant senąsias tradicines amato technologijas.

Paroda atvira sausio 23 d. – vasario 18 d.

Parodą parengė Elona Ložytė, Matas Dūda, Kristina Lukoševičienė, Ieva Rusteikaitė, Rūta Taukinaitytė-Narbutienė, Aušra Vaitiekūnaitė.

Organizatorė – Vilniaus knygrišių gildija

Partnerė – Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka