Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. vasario 7 d.

Ilgametė partnerystė įtvirtinta bendradarbiavimo sutartimi

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinio direktoriaus pavaduotojas infrastruktūrai, laikinai einantis generalinio direktoriaus pareigas, Aidas Sinkevičius pasirašė bendradarbiavimo sutartį su VšĮ „Motobaltija“ steigėju Marku Dolgovu.

Šalys susitarė stiprinti bendradarbiavimą organizuojant visuomenei atvirus kultūrinius, istorinius bei intelektinius renginius, tarp kurių yra ir tradiciniai raliai „Ryterna Modul Mototourism Rally“ bei „Mototourism Sprint“, vykdyti kitus viešus projektus.

Sutarties esmė – bendradarbiauti aktualinant Lietuvos kultūrinę ir istorinę medžiagą, Lietuvos Respublikos valstybei svarbias datas, iškilių politikos, istorijos, kultūros asmenybių darbus ir nuopelnus, juos primenant ir įprasminant patraukliomis šiuolaikinei visuomenei suprantamomis formomis.

„Sėkminga partnerystė, kuri tęsiasi jau šeštus metus, šiandien įtvirtinta oficialia sutartimi. Tai atvers naujų galimybių ir kitiems bendriems projektams. Kultūros renginys „Mototourism Sprint“ – vienintelis Lietuvoje, aktualizuojantis tų metų svarbiausias Lietuvai atmintinas istorines, kultūrines ir paveldo temas, jis skatina domėjimąsi įvairiais kultūros reiškiniais, pritraukia vis daugiau prasmingo keliavimo aistruolių. Tikimės šią partnerystę sėkmingai plėtoti ir toliau“, – sakė A. Sinkevičius.

VšĮ „Motobaltija“ kartu su partneriais organizuojami renginiai – tai intelektinis, kultūrinis, pažintinis mototuristinis ralis, kurio metu dalyviai, važiuodami motociklais po visą Lietuvą, lanko kultūros, paveldo ir kitas vertingas krašto vietoves ir už organizatorių pateiktų užduočių įvykdymą gauna taškus. Renginys organizuojamas jau trylika metų rugpjūčio pabaigoje.

Nacionalinė biblioteka prie mototuristinio ralio organizavimo prisideda teikdama su maršrutų objektais susijusias rekomendacijas ir išlydėdama komandas į iššūkių ir atradimų kupinas keliones. Kiekvienas ralio maršruto objektas būna specialiai atrinktas tik šiam renginiui. Prie atrankos ir rekomendacijų prisideda ilgamečiai ralio partneriai: Kultūros paveldo departamentas, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Krašto apsaugos ministerija, Valstybės sienos apsaugos tarnyba ir kt. 

„Džiaugiamės šia prasminga partneryste su Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka. Drauge kurdami išskirtinį  intelektualaus renginio maršrutą, kuris per vieną dieną sujungia visas svarbiausias Lietuvai temas, kviečiame gyvai pažinti mums svarbią istoriją, jos žmones, jų kurtą paveldą. O svarbiausia – toks pažinimas, neretai sukeliantis ir diskusijas, tikime, paliečia labai giliai, mes to ir siekiame, – sakė Markas Dolgovas. – 2024 metai mus ves platesniais, ne tik Lietuvos, maršrutais: jau „gimsta“ pirmieji objektai, skirti NATO ir Europos Sąjungos, Dainų šventės ir diplomatų Lozoraičių metams, bus ir daugiau temų.“

Intelektualūs keliautojai yra surengę Nacionalinės bibliotekos įkūrimo 100-mečiui jubiliejui skirtą specialų ralio maršrutą „Mažvydo kodas“ (2019 m.); bibliotekos ekspertai svariai prisėdėjo rengiant kitus istorinius-kultūrinius-paveldosauginius maršrutus: Gaono kodas (minint Vilniaus Gaono Elijo ben Saliamono Zalmano 300-ąsias gimimo metines), Struvės geodezinis lankas (minint UNESCO paveldo metus; 2020 m.), keliaujant Lietuvos totorių ir partizano Juozo Lukšos-Daumanto gyvenimo ir veiklos keliais, susipažįstant su karvedžio Jono Karolio Chodkevičiaus, poeto Vytauto Mačernio, kunigo ir botaniko Jurgio Pabrėžos, skulptoriaus Juozo Zikaro, archeologės Marijos Gimbutienės, Archyvų metams skirtais objektais (2021 m.), Romo Kalantos, „Lietuvos Katalikų Bažnyčios kronikos“, Lietuvos Konstitucijos, Lietuvos karaimų ir Pranciškaus Skorinos, kuris Vilniuje įkūrė pirmąją Rytų Europoje spaustuvę ir išspausdino (500 metų sukaktis) pirmąją knygą Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, keliais (2022 m.). Pernai buvo surengtas specialus ralio maršrutas, skirtas Vilniaus 700 metų jubiliejui. Renginio dalyviai ieškojo amžinai jauno Vilniaus istorijų ir jo garbingų piliečių pėdsakų. Taip pat buvo parengti maršrutai Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečio, Lietuvos didvyrių – Stepono Dariaus ir Stasio Girėno – skrydžio per Atlantą 90-mečio, Sąjūdžio 35-mečio, Lietuvos šaulių sąjungos įkūrėjo Vlado Putvinskio-Pūtvio 150-mečiui, 1863–1864 m. sukilimo 160-mečio sukaktis įprasminantiems objektams aplankyti (2023 m.).