Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. vasario 12 d.

Devintųjų Lietuvių kalbos dienų renginiai Nacionalinėje bibliotekoje

Vasarį prasideda Lietuvių kalbos dienos: visame pasaulyje – šalies švietimo ir kultūros įstaigose, organizacijose, užsienio lietuvių bendruomenėse, lituanistinėse mokyklose ir Lietuvos ambasadose – per du artimiausius mėnesius įvyks šimtai renginių, skirtų lietuvių kalbai, Lietuvos kultūrai ir istorijai. Šį renginių ciklą jau devintą kartą inicijuoja Valstybinė lietuvių kalbos komisija (VLKK).

Lietuvos nacionalinė MartynoMažvydo biblioteka tradiciškai dalyvauja Lietuvių kalbos dienose ir bibliotekos lankytojus bei skaitytojus kviečia aktyviai dalyvauti Lietuvių kalbos dienoms skirtuose renginiuose, žiūrėti laidų įrašus ir daugiau sužinoti apie lietuvių kalbą.

Daugiau nei milijonui lietuvių ir lietuvių kilmės žmonių gyvenant už Lietuvos ribų, Lietuvai itin aktuali ir diskusija apie gimtosios kalbos ir daugiakalbystės reikšmę. Ką daugiakalbystė reiškia diasporos atstovams? Kodėl svarbu išsaugoti lietuvių kalbą diasporoje? Kokios kliūtys pasaulio lietuviams trukdo kalbėti lietuviškai? Atsakymus į šiuos ir kitus klausimus kviečiame išgirsti vasario 19 d., 17 val., Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centro organizuojamoje diskusijoje „Lietuvių kalba - gyva tarp pasaulio lietuvių?“.

  • Vasario 21 d. kviesime žiūrėti Nacionalinės bibliotekos Kalbos klubo pokalbį „Kam priklauso kalbos autorinės teisės?“.
  • Kovo 1 d.  ­– Kalbos klubo laida „Pokalbis su prof. Vytautu Kardeliu apie bendrinės kalbos sampratą ir problemines ribas“.
  • Kovo 28 d. ­– Kalbos klube filmo „Didžioji Lietuva. Lietuvių kalbos istorija“ peržiūra ir diskusija.

Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento sumanytu ir kuruojamu pokalbių ir diskusijų ciklu siekiama lietuvių kalbą pristatyti visuomenei kaip išskirtinės svarbos kultūrinį reiškinį, susijusį su pačiais įvairiausiais pilietinės visuomenės ir žmogaus tapatybės aspektais. Diskusijų ciklo vedėja – bibliotekos Lituanistikos skyriaus vyriausioji metodininkė-tyrėja, žinoma kalbininkė dr. Jolanta Zabarskaitė.

Jaunųjų bibliotekos lankytojų taip pat laukia turiningos veiklos, skatinančios mokytis lietuvių kalbos, didinti jos prestižą, prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos pasaulyje, telkti bendruomenes Lietuvoje ir užsienyje.

Nacionalinės bibliotekos Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras surengs netradicinę pamoką X–XII klasių mokiniams „Išsirink savo Metų žodį“. Pamoką ves žurnalo „Gimtoji kalba“ vyriausioji redaktorė, 2023 m. Felicijos Bortkevičienės premijos laureatė Rita Urnėžiūtė.

Kovo 1–31 d. bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Kultūrinės edukacijos skyrius organizuos literatūrinius-kalbinius protų mūšius moksleiviams, ves inicialinės raidės kūrybines dirbtuves. Kovo 15 d. preliminariai planuojama surengti renginį jaunimui „Metų žodžio rinkimai“.

Visus metus „Visuotinės lietuvių enciklopedijos“ interneto svetainėje dienos teminiuose straipsniuose bus publikuota ne mažiau kaip dešimt straipsnių rinkinių, skirtų lietuvių kalbai ir tarmėms, lietuvių kalbos normintojams ir žymiausiems tyrinėtojams. Šie rinkiniai bus skelbiami skaitmeninės enciklopedijos TEMŲ puslapio Kalbos potemėje.

Lietuvių kalbos dienos VLKK iniciatyva rengiamos nuo 2016 m. Vasario–kovo mėnesių laikotarpis pasirinktas neatsitiktinai – šiuo metu minimos Lietuvos valstybės ir jos nepriklausomybės atkūrimo dienos, Tarptautinė gimtosios kalbos diena. Organizatoriai siekia prisidėti prie lietuvių kalbos sklaidos Lietuvoje ir pasaulyje, telkti užsienio lietuvių bendruomenes, stiprinti lietuvių kalbos mokymosi motyvaciją tiek Lietuvoje, tiek užsienyje.

Renginių planus rasite čia ›.
Naujienas kviečiame sekti „Facebook“ ›