Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliutracija 2024 m. vasario 15 d.

„Metai su knyga 2“ suartins labiausiai nutolusias bendruomenes

Sakoma, kas mėgsta skaityti, tas niekuomet nesijaučia vienišas. Šiemet tuo vėl galės įsitikinti visi, kas domėsis projekto „Metai su knyga 2“ naujienomis. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka yra šio projekto partnerė.

Sumanytas kaip Apskričių viešųjų bibliotekų asociacijos (AVBA) ir Kultūros ministerijos rengiamos skaitymo skatinimo akcijos „Vasara su knyga“ plėtinys, projektas „Metai su knyga“ tampa vasaros skaitymo iššūkio įžanga ir katalizatoriumi, o vasaros iššūkiui pasibaigus – gražiu jo apibendrinimu. Tikriausiai ir dėl „Metų su knyga“ įtakos pernykštis „Vasaros su knyga“ skaitymo iššūkis vėl pasiekė rekordą: per tris vasaros mėnesius akcijos dalyviai perskaitė net 150 000 knygų.

Šiemet į smalsių skaitytojų draugišką būrį kvies trys žinomi ir mėgstami kūrėjai: vaikų skaitymo ambasadorius – rašytojas, muzikantas Virgis Šidlauskas, paauglių skaitymo ambasadorius – aktorius, slemeris Juozas Ališauskas ir suaugusiųjų skaitymo ambasadorė – prozininkė, istorinių romanų autorė Gina Viliūnė. Pavasario, vasaros, rudenio ir žiemos sezonams jie rekomenduos įdomiausias knygas, kurias kvies skaityti drauge.

Ambasadoriai surengs 36 susitikimus visoje Lietuvoje. Šios veiklos ypač aktualios nutolusiems regionams, jos skirtos įvairaus amžiaus ir socialinės padėties auditorijoms. Susitikimuose ambasadoriai su bendruomenėmis ne tik aptars iš anksto rekomenduotas knygas, bet ir aiškinsis, kokias knygas rekomenduotų patys skaitytojai. Metų pabaigoje bus paskelbtas ypatingasis Lietuvos skaitytojų rekomenduojamų knygų sąrašas.

Balandžio pradžioje paaiškės, kuriose Lietuvos bibliotekose šiemet vyks susitikimai. O pirmosios, pavasario sezono, knygų rekomendacijos pasirodys kovo pradžioje.

Be skaitymo ambasadorių siūlomų veiklų, šiemet bus kuriamos ir tinklalaidės – iš viso dvylika turiningų pokalbių su išskirtinėmis asmenybėmis, kurios dalinsis savo gyvenimiškomis ir skaitymo patirtimis, atskleis savo profesijos subtilybes, atsakys į klausimus, kuriuos bus galima iš anksto užduoti socialiniuose tinkluose. Tarp šių į skaitymą ranka nenumojančių profesionalų – bibliotekininkė Greta Kėvelaitienė, politologas Linas Kojala, gamtininkas, TV laidų vedėjas Marius Čepulis, astrofizikas dr. Kastytis Zubovas, mokytojas Karolis Klimas ir kt. Tinklalaidės bus laisvai pasiekiamos internetu.

Kaip ir pernai, socialinių tinklų „Facebook“ ir „Instagram“ „Vasara su knyga“ paskyroje visus metus vyks įdomūs ir intriguojantys konkursai, kuriuose dalyvaujant bus galima laimėti puikių prizų. Projekto draugų sąrašas, daugiau informacijos apie būsimas veiklas ir kitos naujienos – interneto svetainėje www.vasarasuknyga.lt ir socialinių tinklų „Facebook“ ir „Instagram“ „Vasara su knyga“ paskyroje.

Projekto partneriai: Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija, Lietuvos mokyklų bibliotekų darbuotojų asociacija, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, IBBY Lietuvos skyrius. Projektą „Metai su knyga 2“ iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.