Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. vasario 20 d.

Minime sukaktį – Nacionalinei bibliotekai 105-eri

2024-ieji – šventiniai metai Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai: minimi 105-ieji veiklos metai.

Lietuvos nacionalinės bibliotekos istoriją jau 105 metus kuria laisvos dvasios, atkaklios ir profesionalios, drąsiai svajojančios asmenybės: bibliotekininkai ir bibliografai, knygotyrininkai ir lituanistai, istorikai ir menininkai, inžinieriai ir skaitmeninių technologijų specialistai, jaunuoliai, žengiantys pirmuosius profesinės karjeros žingsnius, ir mokslų daktarai ar senjorai, skaičiuojantys darbo Nacionalinės bibliotekos labui dešimtmečius.

Atsispyrę nuo šimtmečio tradicijų, patirties ir ieškojimų, kuriame erdvę ateities bibliotekai, kuria didžiuojasi lankytojai ir partneriai, kuri įkvepia ieškojimams ir naujiems atradimams. Visi drauge statome veržlius, patrauklius, gyvybės ir veiksmo pilnus Žmonių namus.

Jubiliejiniais bibliotekos metais numatoma daug įvairių veiklų, skirtų lankytojams, partneriams ir darbuotojams. Būdama šiuolaikiška, demokratiška kultūrine agora, kurioje traukia būti, biblioteka parengė turiningą renginių programą.

Sausio mėnesį plačiajai visuomenei jau pristatytas interaktyvus turas „Nematoma biblioteka“, atskleidžiantis galbūt dar nežinomų faktų apie Nacionalinę biblioteką. Taip pat planuojamos parodos apie Nacionalinei bibliotekai dovanotą muzikanto ir kompozitoriaus Vladimiro Tarasovo garso įrašų kolekciją, Nacionalinėje bibliotekoje saugomą iškilių valstybės veikėjų paveldą. Kovo–gruodžio mėnesiais Valstybingumo erdvėje bus rengiamos mini ekspozicijos iš Lozoraičių šeimos kolekcijos.

Vaikams bus parengtas užduočių leidinys, skirtas supažindinti su Nacionalinės bibliotekos erdvėmis ir istorija, šeimų lauks specialus teatralizuotas Kultūros nakties renginys ir kūrybinės valandos bei daugybė užsiėmimų šventinės savaitės metu.

Planuojamas ir Nacionalinės bibliotekos Judaikos fondą aktualizuojančių renginių ciklas, Valstybingumo centro konferencija „Valstybė ir biblioteka“, skaitmeninio kultūros turinio temai skirta metinė konferencija.

Šventiniame plane – nauja bibliotekos suvenyrų kolekcija, reprezentacinis leidinys, pristatantis vertingiausius Nacionalinės bibliotekos dokumentus, įdomiosios istorijos ciklas socialiniuose tinkluose, įkvėptas portalo epaveldas.lt išteklių, ir dar daug kitų iniciatyvų.

Darbuotojams planuojamų veiklų tikslas – burtis, kad geriau vieni kitus pažintume ne darbinėje aplinkoje. Numatomos stalo žaidimų popietės, ekskursijos į kitas kultūros įstaigas, Kristijono Vildžiūno  filmo „Biblioteka“ peržiūra ir kitos veiklos.

Prakalboje Martyno Mažvydo katekizmas kreipiasi į savo skaitytojus kaip gyvas asmuo, knyga kviečia ją priimti, išgirsti ir niekada neatmesti. Tikime, kad lietuvių raštijos pradininką įamžinanti biblioteka visuomet išliks tokiam įasmenintam pokalbiui svarbiausi ir palankiausi namai.