Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. vasario 26 d.

„Taylor & Francis Group“ elektroninės knygos religijos tema

Kviečiame tęsti pažintį su Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos įsigytomis „Taylor & Francis Group“ kolekcijos viso teksto el. knygomis.

Norėdami skaityti šias el. knygas ne bibliotekoje, prisijunkite nuotoliniu būdu. Bibliotekoje jos prieinamos portale ibiblioteka.lt.

Knygos viršelisThe Shroud of Christ : evidence of a 2,000 year antiquity / Michael Kowalski. – Singapore : Jenny Stanford publishing, 2023. – 286 p.

Turino drobulė – tai mįslė, kuri intrigavo istorikus, menininkus ir mokslininkus nuo pat pirmosios nuotraukos paskelbimo XIX a. pabaigoje. Tai turbūt labiausiai ištirtas istorinis artefaktas pasaulyje, nuolat generuojantis naujų mokslinių publikacijų srautą. Šioje knygoje išsamiai aprašomi datavimo įrodymai, atskleisti per šimtą metų trukusius tyrimus, atradimai, padaryti tyrinėjant kai kuriuos ankstyviausius meninius Kristaus atvaizdus​​. Tačiau yra vienas mokslinis testas, kuris užgožia visus kitus tyrimus – 1988 m. grupė mokslininkų radioaktyviosios anglies datavimo metodu nustatė, kad drobulė galėjo būti nuausta 1260–1390 m. Knygoje pateikiamos priežastys, kodėl šis datavimo testas sulaukia mokslininkų bendruomenės kritikos, ir įrodymai, atskleisti atliekant drobulės kraujo teisminę analizę. Taip pat pristatoma keletas naujų reikšmingų datavimo metodų.

 

Knygos viršelisReligious responses to pandemics and crises : isolation, survival, and #Covidchaos / edited by Sravana Borkataky-Varma … [et al.]. – London ; New York, N.Y. : Routledge, 2023. – 191 p.

Knygoje nagrinėjami įvairūs asmens, bendruomenės ir religijos tarpusavio santykių aspektai. Pristatoma įvairiapusė žmonių reakcija į SARS-2-COVID-19 pandemiją ir panašias praeities krizes įvairiose religijose ir kultūrose. Autoriai apmąsto asmeninių ir bendruomeninių reakcijų ir valstybės priimtų politikos priemonių sankirtą, susijusią su SARS-2-COVID-19, ir apibrėžia skirtingas pandemijos įveikos strategijas. Daugiausia dėmesio skiriama žmogaus, kaip bendruomeniškos būtybės, tapatybės tikrovei, taip pat izoliacijos ir atotrūkio nuo kitų priežastims apibūdinti, religinėms praktikoms ir ritualams, atsakams į pandemijas ir krizes. Tai šiuolaikinių ir istorinių patirčių bei analizių iš įvairių kontekstų rinkinys įtraukiant tiek senovinius tekstus, tiek naujausią praktiką ir skaitmeninius tyrimus.

 

Knygos viršelisThe future of religious heritage : entangled temporalities of the sacred and the secular / edited by Ferdinand de Jong and José Mapril. – London ; New York, N.Y. : Routledge, 2023. – 232 p.

Remiantis atvejų tyrimais iš visos Europos, knygoje nagrinėjamos trijų tiriamų sričių sankirtos: sekuliarizmas, religinis paveldas ir atsinaujinimo klausimas. Pirmoje knygos dalyje apžvelgiamos garbinimo vietos: mečetės, katedros ir bažnyčios. Nagrinėjama, kaip šias kulto vietas veikia paveldėjimo procesai, sekuliarizacijos pasekmės, vietos sakralizacija. Antroje dalyje kalbama apie nematerialias religines formas ir praktikas – analizuojami religinę praeitį inscenizuojantys spektakliai, aptariami muzikinio paveldo išsaugojimo ir atnaujinimo klausimai bei konservatyvumo ir naujovių dilema, renkantis muzikinį religinį repertuarą.

 

Knygos viršelisFrom the divine to the human : contemporary Islamic thinkers on evil, suffering, and the global pandemic / edited by Muhammad U. Faruque, Mohammed Rustom. – London ; New York, N.Y. : Routledge, 2023. – 232 p.

Knygoje pristatomi žymiausių šiuolaikinių musulmonų filosofų ir teologų darbai, analizuojantys įvairias blogio ir kančios formas šiandieniniame pasaulyje, pradedant COVID-19, klimato kaitos, baigiant paliatyviosios pagalbos problemomis. Nagrinėdami teorinius ir praktinius blogio ir kančios klausimo aspektus, jie siūlo kitą tyrimo kelią – sutelkti dėmesį į žmogaus pažeidžiamumą, potencialą ir atsparumą. Temos svyruoja nuo transformuojančios meilės galios, dorybių etikos sufizme ir kančios būtinybės iki dvasinės kūno reikšmės ir islamo įkūnijimo perspektyvų.

 

Knygos viršelisA prototype approach to hate and anger in the Hebrew Bible : conceiving emotions / Deena Grant. – London ; New York, N.Y. : Routledge, 2023. – 105 p.

Mokslininkai pripažino, kad emocijų terminai Biblijoje nebūtinai turi tikslius atitikmenis šiuolaikinėje leksikoje. Didžiulė kultūrinė atskirtis skiria tuos, kurie kalbėjo senovės hebrajų kalba, nuo šiandienos anglakalbių. Knygoje dėmesys sutelkiamas į senovės hebrajų kalbos šaknis „sn“ ir „ḫrh“. Anglų kalbos vertėjai praktiškai visada „sn“ tapatina su neapykanta, o „ḫrh“ – su pykčiu. Autorius, remdamasis kognityvinės lingvistikos prototipų principu, padedančiu interpretuoti emocijų kalbą Biblijoje, atsako į klausimą, kiek lygiaverčiai šie senovės hebrajų ir šiuolaikinės anglų kalbos terminai, ir atskleidžia unikalius „sn“ bei „ḫrh“ niuansus.