Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. vasario 28 d.

Naujos knygos Laisvalaikio skaitykloje

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Laisvalaikio skaityklos lentynas pasiekė naujos knygos. Pristatome keletą naujienų.

Litbelas : neišnešiotas vaiduoklis / Herkus Kunčius. – Vilnius : Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2023. – 214, [1] p.

Naujausia istorinių romanų rašytojo H. Kunčiaus knyga pasakoja apie sumaišties kupiną laikotarpį, pasibaigus Pirmajam pasauliniam karui. Istorija pasakojama iš revoliucionieriaus Vinco Mickevičiaus-Kapsuko perspektyvos. Iš Rytų sklindančios revoliucijos idėjos labiau nei bet kokie kvaišalai verčia pagrindinį veikėją pamesti galvą. Apsisvaiginęs utopinėmis idėjomis, o gal magiškais grybais, jis ima kurti valstybę, kokia iki tol pasaulyje dar neegzistavo. Absurdiškų situacijų kupinas kūrinys kviečia skaitytoją komiškai pažvelgti į vieną skaudžiausių Lietuvos istorijos periodų.

 

Mano hygge namai : kaip paversti namus laiminga vieta / Meik Wiking. – Kaunas : Jotema, 2023. – 271, [1] p.

Knyga apie tai, kaip namuose pritaikyti Danijoje paplitusią „Hygge“ filosofiją. „Hygge“ filosofijos pavadinimas kilo iš norvegų kalbos žodžio reiškiančio „jaustis gerai“. Šios filosofijos puoselėtojai aiškinasi, kaip sukurti laimę su minimaliais ištekliais. Šioje knygoje, pasitelkiant „Hygge“ filosofiją, aprašomi būdai, kuriuos pasitelkiant galima nesunkiai paversti savo namus malonią atmosferą kuriančia vieta.

 

Jaujininkas / Andrus Kivirähk. – Vilnius : Aukso žuvys, 2023. – 207, [1] p.

Humoro kupina vieno žinomiausių mūsų laikų estų rašytojo knyga, kurioje pasakojama nedidelio Estijos kaimo, apsupto antgamtiškų padarų, kasdienybė. Ši knyga parašyta tarsi dienoraštis, kur kiekviena istorija nutinka vis kitą lapkričio dieną. Galima sakyti, viskas, kas nutinka knygoje, nutinka dėl šios veikėjų tamsumo – gobšumo, pavydo, arogancijos. Tai ganėtinai lengvas skaitinys, padėsiantis geriau suprasti ne tik Estijos, bet ir viso regiono folklorą.

 

Šūdmalos darbų teorija / David Graeber. – Vilnius : Hubris, 2023. – XXVI, 415, [1] p.

Pirmą kartą lietuvių kalba išleistas pasaulinis bestseleris, kuriame žymus amerikiečių antropologas kritikuoja šiuolaikinę ekonominę sistemą pasaulyje. XX amžiuje greta visuomenei pridėtinę vertę kuriančių darbų, besivystant technologijoms ir sparčiai augant gyventojų skaičiui, ėmė plisti nieko verti darbai. Pasak autoriaus, šiais laikais milijonai žmonių praleidžia visą gyvenimą savo darbe vykdydami užduotis, kurios jiems patiems atrodo nereikšmingos ir nereikalingos. Tai verčia darbuotojus jaustis nereikšmingais ir nelaimingais. Ši knyga skiriama visiems, kurie, pasak autoriaus, nori imtis ko nors naudingo, užuot visą savo gyvenimą praleidę dirbdami „šūdmalos darbus“.

 

Smagių atradimų Laisvalaikio skaitykloje. Daugiau informacijos apie Laisvalaikio knygų skaityklos paslaugas rasite čia.