Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. vasario 29 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2024 m. 2-asis numeris: apie ką jis?

Gyvas žodis. Redakcija siūlo atkreipti dėmesį į kultūros lauke triūsiančius darbštuolius: bibliotekų, muziejų, archyvų darbuotojus ir jų prasmingas veiklas. Šiame numeryje apie „Knygų starto“ naujienas pasakoja Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento direktorė Goda Baranauskaitė-Dangovienė, o apie Lazdijų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos veiklą populiarinant rašytojos Bitės Vilimaitės kūrybą – bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Asta Mickevičienė.

Įvykis. Vasario 22–25 d. Vilniaus knygų mugėje savo naujausius leidinius pristatė apie 300 leidyklų, įvyko apie pusę tūkstančio renginių: diskusijos visuomenei aktualiomis temomis, knygų pristatymai, koncertai, susitikimai su lietuvių ir daugiau kaip dviem dešimtimis į mugę atvykusių užsienio autorių. Kokie šiųmetės knygų mugės akcentai? Kokią programą šiam išskirtiniam kultūros renginiui pasiūlė Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo biblioteka?

Tema: viskas apie stalo žaidimus. Kiek iš tiesų žinome apie stalo žaidimus? Kada ir kodėl žmonija ėmė juos žaisti? Kokią naudą jie mums duoda? Kokie žaidimai buvo populiarūs pasaulyje ir Lietuvoje anksčiau, o kokie domina šių dienų žmones? Kiek Lietuvoje sukuriama stalo žaidimų, koks yra ar galėtų būti bibliotekų indėlis šioje srityje? Šie ir kiti klausimai bus svarstomi žurnale „Tarp knygų“ spausdinamų straipsnių apie stalo žaidimus cikle. Pirmame ciklo straipsnyje Pijus Krūminas supažindina su trumpa stalo žaidimų istorija.

Šiandien aktualu. Violeta Černiauskaitė apžvelgia naujus informacijos ir dokumentavimo srities tarptautinius standartus. Straipsnyje taip pat pasakojama, kiek ir kokių svarbiausių etapų turi įveikti Tarptautinės standartizacijos organizacijos priimtas tarptautinis standartas, kol jis perimamas nacionalinių standartizacijos komitetų.

Nauji leidiniai. Tomas Petreikis pristato Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos išleistą naują – trečią – retrospektyviosios bibliografijos leidinio „Lietuvos bibliografija. Serija A. Knygos lietuvių kalba“ tomą. 1905–1917 m. lietuviškajai spaudai skirto tomo 3 ir 4 knygos aprėpia mažiausiai nagrinėtą ir išsaugotą smulkiosios, vaizduojamosios, muzikinės ir kartografinės spaudos pasaulį.

Žvilgsnis į istoriją. Silvija Stankevičiūtė kviečia kiek atidžiau pažvelgti į XX a. I pusės lietuviškus knygynus Vilniuje, jų aplinką, veikimo principus, anuomet leistas knygas ir jų ypatybes. Knygynus steigę žmonės susidurdavo su ne vienu sunkumu, tačiau tikslas skleisti lietuvišką kultūrą ir žodį skatino juos ieškoti išeičių, puoselėti savo pradėtą veiklą. Knygynų daugiabriauniškumas darė juos savitomis kultūros, lietuviško žodžio salomis.

Tyrėjui įdomu. Tarpukario Lietuvoje spaudos priežiūros ir kontrolės funkciją atliko specialios institucijos. Viena tokių buvo Visuomeninio darbo vadyba „tautinei bei valstybinei sąmonei ugdyti ir visuomenei informuoti“. Zita Karklelytė apžvelgia šios įstaigos leistus 1938–1939 m. biuletenius ir daro išvadą, kad ji tam tikra prasme prisidėjo prie Lietuvos Respublikos idėjinių pamatų stiprinimo.

Žmogus ir laikas. Žinomos pasaulyje alpinistės Vandos Rutkevič 80-ųjų gimimo metinių proga Plungės rajono savivaldybės viešoji biblioteka į lietuvių kalbą išvertė ir išleido šios iš Lietuvos kilusios asmenybės biografiją – Annos Kamińskos „Vanda. Pasakojimas apie stiprybę: gyvenimą ir mirtį. Vandos Rutkevič istorija“. Otilija Juozapaitienė pasakoja apie V. Rutkevič „lietuviškąjį“ gyvenimo laikotarpį.

Geroji patirtis. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka jau turi sukaupusi netrumpą bendravimo mažinant socialinę atskirtį istoriją, kurią straipsnyje perteikia Dalia Bredelienė. Daugiau kaip 10 metų vykdomas projektas „Atgaiva sielai“ kuria didžiulę pridėtinę vertę bendruomenei – formuoja vietos gyventojų nuostatą padėti silpniausiems savo nariams.

Ką skaityti. Norisi paskaityti, tačiau nenusprendžiate, kokią knygą pasirinkti? Kartu su instagramo knygų apžvalgininkais tiesiame jums pagalbos ranką – dalijamės įvairių žanrų ir temų literatūros rekomendacijomis. Šįkart dėmesio vertus leidinius rekomenduoja Indrė Ivonė (knygu_terapija).

Bendraukime ir socialiniame tinkle „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Siūlome naujieną – Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje galite užsisakyti metinę PDF varianto prenumeratą.

Žurnalą taip pat galima įsigyti Nacionalinės bibliotekos knygyne (Gedimino pr. 51, Vilnius), internetu adresu melc.lnb.lt (spausdintinį arba PDF formatu) arba kreiptis el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Kviečiame naujausią „Tarp knygų“ numerį vieną mėnesį skaityti ir virtualiojoje erdvėje.

Viršelyje

Po pustrečių metų vykusios rekonstrukcijos Mažajame Ąžuolyne įsikūrusi Kauno apskrities viešoji biblioteka atvėrė lankytojams atnaujintas erdves. Nuotraukoje – po didžiuoju bibliotekos šviestuvu įrengta žalumos oazė su suoliukais poilsiui geriausiai atspindi dizaino koncepcijos pagrindinę mintį: biblioteka parke – parkas bibliotekoje. Norberto Tukajaus nuotr.