Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. kovo 20 d.

Nacionalinė biblioteka pasirašė bendradarbiavimo memorandumą su Sakartvelo nacionaline parlamentine biblioteka

Kovo 20 d. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Sakartvelo nacionalinė parlamentinė Ilios Chavchavadzės biblioteka, pažymėdamos šiemet minimą Lietuvos ir Sakartvelo diplomatinių santykių trisdešimtmetį bei svarbų informacijos ir bibliotekų veiklos vaidmenį plėtojant švietimą, mokslą ir kultūrą, atsižvelgdamos į abipusio bendradarbiavimo reikšmę ir ketindamos plėsti lygiavertį bendradarbiavimą, pasirašė bendradarbiavimo memorandumą.

Dokumentą pasirašė generalinio direktoriaus pavaduotojas infrastruktūrai, laikinai einantis generalinio direktoriaus pareigas Aidas Sinkevičius ir Sakartvelo nacionalinės bibliotekos vadovas Konstantine  Gamsakhurdia. Memorandumu įtvirtinamas bibliotekų bendradarbiavimas informacinės veiklos plėtros, kultūros ir mokslo srityse.

Susitarta bendradarbiauti kuriant ir įgyvendinant bendrus projektus, siekiant sukurti bendrą informacinę ir kultūrinę erdvę. Aptartos galimybės dėl abipusės prieigos prie bibliotekų kolekcijų, pateiktų skaitmeniniu formatu, ir dėl abipusės prieigos prie bibliotekų informacinių duomenų bazių, kuriant bendrus projektus ir vadovaujantis Sakartvelo Respublikos ir Lietuvos Respublikos teisės aktais.

Memorandumas numato tarptautinių knygų mainų plėtrą; bendrus mokslinius tyrimus rankraštinio paveldo, bibliologijos ir spaudos srityse; bendrą leidybą ir kitas iniciatyvas, skatinančias integruotos informacinės ir kultūrinės erdvės plėtrą; keitimąsi patirtimi ir žiniomis apie dokumentų saugojimo, restauravimo, konservavimo ir skaitmeninimo technologijas ir įgyvendinant mokymus, perkvalifikavimą ir kvalifikacijos kėlimą bibliotekininkystės srityje.

Taip pat susitarta rengti bendras konferencijas, organizuoti mokymus ir stažuotes, vizitus į bibliotekas, siekiant keistis patirtimi, diegiant bibliotekose pažangias ir naujas technologijas.

Šalių susitarimu galimas bendradarbiavimas ir kitose srityse.

Specialistų komanda ekskursijoje po biblioteką Sakartvelo nacionalinės bibliotekos vadovui ir ambasadorei Lietuvoje Salome Shapakidze pristatė Nacionalinę biblioteką, svečiai susipažino su įvairiapuse kūrybinių dirbtuvių veikla, jų iniciatyvomis ir parama kovojančiai Ukrainai, iniciatyvomis, skirtomis vaikams ir jaunimui, taip pat buvo pristatyti aktualiausi bibliotekos pokyčiai ir perspektyvos, vykdomi tarptautiniai ir nacionaliniai projektai, aptartos veiklos vykdant parlamentinės bibliotekos funkciją.