Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. kovo 28 d.

Interaktyvi paroda Energetikos ir technikos muziejuje, skirta Lietuvos narystės NATO ir ES 20-mečiui

Kovo 29 d. minint Lietuvos narystės NATO ir Europos Sąjungoje 20-metį bei NATO 75-metį, Energetikos ir technikos muziejuje Vilniuje atidaroma interaktyvi paroda „November. Alpha. Tango. Oscar.“ Parodos ekspoziciją sudaro keturi interaktyvūs simuliatoriai – parašiuto, bepiločių dronų slopinimo, ryšio užtikrinimo ir šaudymo – bei kelios dešimtys senovinių ir šiuolaikinių karinės pramonės eksponatų. 

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka yra šio projekto partneris.

Nepriklausomybės link žengusi Lietuva žinojo, kad gali tekti gintis ginkluotosiomis pajėgomis. NATO užtikrinamas kolektyvinis saugumas buvo optimalus sprendimas siekiant išvengti naujo agresorių įsiveržimo. Ilgas ir sudėtingas procesas reikalavo politinio, karinio bei ekonominio pasirengimo ir truko daugiau nei 10 metų.

Interaktyvioje parodoje pristatomi senovinės ginkluotės eksponatai ir šiandien Lietuvoje vystomos aukštosios technologijos liudija apie šalies praeitį bei karinės pramonės evoliuciją. Tarp kelių dešimčių objektų galima išvysti istorinius pistoletus-kulkosvaidžius, mokomąsias granatas, šiais laikais naudojamą bepilotį orlaivį, telekomunikacijos įrangą, šiuolaikinius karo trofėjus ir daug kitų eksponatų, kuriančių Lietuvos ir NATO istoriją, dabartį bei ateitį.

Parodos pavadinimui pasitelkta NATO fonetinė abėcėlė, kurioje kiekvienai raidei priskirtas konkretus žodis. Šis standartas naudojamas siekiant išvengti klaidų ar nesusikalbėjimo tarp karių, ypač kai jie yra iš skirtingų šalių.

Atsižvelgdama į kintančią tarptautinio saugumo padėtį, NATO keičia savo struktūras ir strategijas. Nedidelė plotu ir gyventojų skaičiumi Lietuva prie aljanso prisideda kurdama aukštąsias technologijas ir lyderiauja intelektiniais ištekliais.

Interaktyvi paroda veiks 2024 m. kovo 29–gruodžio 31 d. Parodos atidarymas – balandžio 6 d.

Įgyvendina Energetikos ir technikos muziejus.

Rėmėjai: LR krašto apsaugos ministerijaLR Vyriausybės kanceliarijaVilniaus miesto savivaldybė

Partneriai: Vytauto Didžiojo karo muziejusLietuvos kariuomenėGenerolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijaLietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo bibliotekaLietuvos nacionalinis muziejus, „NT Service“, „RSI Europe“„Ados pro“„Granta Solutions“„Brolis Semiconductors“ATRIFizinių ir technologijos mokslų centras

Informacinis partneris: LRT vaikai

Daugiau informacijos ›