Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. balandžio 8 d.

Pasaulio banko atvirosios prieigos saugyklos naujienos

Pasaulio banko atvirosios prieigos saugykla „The World Bank Open Knowledge Repository“ (OKR) – atviras žinių šaltinis, prieinamas kiekvienam pasaulio vartotojui, kur galima skaityti publikuojamus dokumentus, juos atsisiųsti, kopijuoti, spausdinti. OKR nuolat papildoma naujais leidiniais, ataskaitomis ir tyrimų medžiaga. Duomenų bazėje esančius atvirosios prieigos leidinius be jokio prisijungimo galite skaityti ir bibliotekoje, ir namie.

Naujausius ir kitus Pasaulio banko leidinius rasite Nacionalinės bibliotekos interneto svetainėje pasirinkę nuorodą: Ištekliai › Duomenų bazės › Užsienio › Tarptautinių organizacijų duomenų bazės › The World Bank Open Knowledge Repository.

Rekomenduojamų leidinių sąrašą papildėme naujomis publikacijomis, kviečiame susipažinti.

Digital Progress and Trends Report 2023

Skaitmeninis sektorius XXI amžiuje tapo inovacijų, ekonomikos augimo ir darbo vietų kūrimo jėgaine. Pridėtinė vertė IT paslaugų sektoriuje 2000–2022 m. kasmet augo 8 proc., beveik dvigubai greičiau nei pasaulio ekonomika. Nuo COVID-19 pandemijos pradžios paspartėjo naudojimasis skaitmeninėmis technologijomis – 2018–2022 m. prisijungė 1,5 milijardo naujų interneto vartotojų. Nuo 2020 m. iki 2022 m. visame pasaulyje į skaitmeninius sprendimus investuojančių įmonių dalis išaugo daugiau nei dvigubai. Nors 2022 m. daugiau nei 90 procentų dideles pajamas gaunančių šalių gyventojų buvo prisijungę prie interneto, tik kas ketvirtas mažas pajamas gaunančių šalių gyventojas naudojosi internetu, o jų ryšio greitis buvo žymiai lėtesnis, nei turtingesnių šalių. Auganti skaitmeninė atskirtis didina turtingesnių ir skurdesnių ekonomikų skurdo ir produktyvumo skirtumus. Pasaulio banko Skaitmeninės pažangos ir tendencijų ataskaitų serijoje pateikiamos pasaulinės skaitmeninimo pažangos stebėsenos apžvalgos, politikos tendencijos, prognozuojamos pasekmės mažas ir vidutines pajamas gaunančioms šalims. Šios ataskaitos tikslas – informuoti apie įrodymais pagrįstą politiką, paskatinti vidaus bei išorės auditorijas ir suinteresuotąsias šalis imtis veiksmų.

 

Women, Business and the Law 2024

Tai 10-asis kasmetinių serijų leidinys, pristatantis tyrimų medžiagą apie moterų galimybes 190 šalių. Vertinamos sąlygos, turinčios įtakos moterų galimybėms dalyvauti socialiniame ir ekonominiame gyvenime. Šių metų leidime pristatomi du nauji rodikliai – moterų saugumas ir vaikų priežiūra – kaip tai apibrėžiama įstatymiškai (de jure) ir kaip veikia praktikoje (de facto). Tyrimų išvados gali tapti pagrindu politinei diskusijai dėl visaverčio, lygiateisio moterų dalyvavimo ekonomikoje, nes rodikliai pagrindžia kritinį ryšį tarp teisinės lyčių lygybės ir moterų užimtumo bei verslumo.

 

Knygos viršelisGlobal Economic Prospects, January 2024

Pasaulio banko leidinyje pateikiamos globalios ekonomikos 2024 metų perspektyvos. Prognozuojama, kad pasaulinis augimas dar sulėtės dėl taikomos griežtos pinigų politikos, nesuvaldytos infliacijos, apribotų kredito sąlygų, anemiškos pasaulinės prekybos ir investicijų. Suvaldyti rizikas, susijusias su augimo tempų lėtėjimu, įskaitant Artimųjų Rytų konflikto eskalavimą, finansinį stresą, nuolatinę infliaciją, prekybos fragmentaciją ir nuostolius, kylančius dėl klimato kaitos, – pagrindiniai iššūkiai politikos formuotojams. Pasauliniu lygmeniu reikia stiprinti bendradarbiavimą, skatinti prekybos integraciją, kovoti su klimato kaita ir mažinti maisto trūkumą, siekiant palengvinti skolų naštą besivystančioms šalims.

 

Knygos viršelisRevenue Administration Handbook

Pajamų administravimo vadove pateikiama išsami mokesčių ir muitų valdymo apžvalga, apimanti tokias temas kaip mokesčių politikos formavimo aspektai, darantys poveikį mokesčių administravimui, institucijų veikla ir strateginis planavimas, esminiai verslo procesai ir mokestinės sankcijos. Pristatomi novatoriški darbai skaitmeninės transformacijos ir duomenų mokslo srityse, įskaitant veiksmų gaires politikos formuotojams ir už mokesčius atsakingiems pareigūnams. Šis informacinis darbas skirtas palengvinti mokesčių ir muitų administravimą ir modernizavimą visame pasaulyje. Tikimasi, kad leidinys pasieks ne tik mokesčių ekspertus bei politikos formuotojus, bet ir įmones, akademines bendruomenes, taip pat plačią visuomenę, t. y. visus subjektus, dalyvaujančius kasdienėse pajamų administravimo operacijose.

 

Knygos viršelisThe Business of the State

Valstybė, kaip verslo savininkė, konkuruoja ir bendradarbiauja su privačiu sektoriumi. Tai daro didelę įtaką rinkoms, investicijoms ir ekonominiam augimui. Valstybės dalyvavimo versle padariniai priklauso nuo nuosavybės formos – viešosios ar privačios, rinkų tipų ir tų rinkų svarbos ekonomikoje. Poveikis taip pat priklauso ir nuo to, kaip politikai ir institucijos reguliuoja valstybei priklausančias įmones ir rinkas, kuriose jie veikia. Pasaulio banko leidinys remiasi duomenų baze „Global Businesses of the State“, pateikiančia informaciją apie 91 valstybę. Ataskaitoje analizuojama, kaip skirtingos nuosavybės formos skirtinguose sektoriuose ir institucinėse aplinkose veikia investicijas, produktyvumą, technologijų pritaikymą ir darbo vietų kūrimą, taip pat kokią įtaką vyriausybiniai susitarimai daro ekonomikų gebėjimui reaguoti į įvairius iššūkius – nuo pandemijų iki klimato kaitos.