Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. balandžio 16 d.

Naujos knygos Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje – visiems, kuriems patinka teatras, kinas, spalvos, architektūra ir Vilnius, kupinas suvenyrų

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Muzikos ir vizualiųjų menų skaityklą papildė naujos knygos lietuvių kalba. Čia galite susipažinti su legendiniu Lietuvos teatro režisieriumi Eimuntu Nekrošiumi ir jo kūryba, taip pat daugiau sužinoti apie kino meistrą Davidą Lynchą ir jo kino šedevrus.

Apie mūsų ryšį su spalvomis ir jų vietą pasaulyje rašo Jamesas Foxas, o architektas, urbanistas Janas Gehlas pasakoja, apie ką galvoja miestas, kur gera susitikti ir kodėl.

Rūta Miškinytė kviečia pažvelgti į Vilnių per kitokią prizmę ir pasakoja apie Vilniaus suvenyrus ir tai, kaip juos keitė politinės, kultūrinės ar ekonominės aplinkybės.

Knygos viršelisEimunto Nekrošiaus teatras : pokalbiai, recenzijos, straipsniai 2012–2018 / [sudarytoja Rasa Vasinauskaitė]. – Vilnius : Lietuvos kultūros tyrimų institutas, [2023]. – 351, [1] p.

,,Dieviškoji komedija“, ,,Kalės vaikai“ ir keletas kitų E. Nekrošiaus spektaklių aprašyti įterpiant paties režisieriaus ir spektakliuose vaidinusių aktorių mintis. Knygoje surinkti interviu su režisieriumi, pokalbių ištraukos, straipsniai ir spektaklių recenzijos leidžia pamatyti E. Nekrošiaus kurto savito teatro užkulisius, atskleidžia jo genialios režisūros bruožus, dėl kurių režisieriaus pavardė įamžinta tarp žymiausių Lietuvos ir visos Europos teatro kūrėjų.

 

Knygos viršelisSapnų kambarys / David Lynch ir Kristine McKenna. – [Vilnius] : Hubris, 2024. – 677, [1] p.

Netradiciškai parašytoje Davido Lyncho biografinėje knygoje, siekiant kuo tiksliau perteikti faktus ir reikšmingus gyvenimo įvykius, pasakojimai apie režisieriaus gyvenimą ir kūrybą persipina su jo paties rašytais atsiminimais. Knygoje režisieriaus sukurti darbai neanalizuojami. Tai tarsi kūrėjo gyvenimo kronika, pasak jo paties, per trumpa, lyg ,,miglose šmėstelėjęs vaizdas“.

 

Knygos viršelisPasaulis pagal spalvą : kultūros istorija / James Fox. – Vilnius : Vaga, 2023. – 350, [1] p., [16] iliustr. lap.

Po kalbos didžiausią kultūrinę reikšmę žmonėms turi spalvos. Pagrindinės (juoda, raudona, geltona, mėlyna, balta, violetinė ir žalia) šioje knygoje yra išskirtos ir aprašomos plačiau. Aptariamas ypatingas žmogaus ryšys su spalvomis ir tai, kaip laikui bėgant formavosi spalvų reikšmės: kokia spalva ir kodėl kėlė baimę, o kokia žadino viltis ir kaip ilgainiui kito jų reikšmės. Knygoje persipynę literatūra, filosofija, mokslas, menai ir šiuolaikinė populiarioji kultūra parodo, kad spalva galbūt yra didžiausias žmonijos atradimas.

 

Knygos viršelisMiestai žmonėms / Jan Gehl. – [Vilnius] : Lapas, [2023]. – XVI, 316, [2] p.

,,Miestai žmonėms“ – tarsi urbanisto Jano Gehlo manifestas, skatinantis galvoti apie tai, kokiame mieste žmogui gera būti. Prieš kiek daugiau nei 50 metų šis architektas iškėlė, atrodo, savaime suprantamą klausimą: ar miestai tarnauja žmonėms? Vis daugėjant automobilių ir vis daugiau dėmesio skiriant miesto funkcionalumui, žmogus jame tampa statistiniu vienetu, mase, o ne asmeniu. Knygoje per žmogiškumo ir vertybių prizmę nagrinėjami miestai leidžia pamatyti savo ar bet kurį kitą miestą netikėtu kampu.

 

Knygos viršelis

Vilkas, bokštas ir bažnyčia. Vilniaus suvenyrai : [parodos knyga, 2023, Vilnius] / sudarė Rūta Miškinytė. – [Vilnius] : Lapas, [2023]. – 197, [3] p.

Ši knyga lydi Vilniaus muziejuje vykusią parodą ,,Vilkas, bokštas ir bažnyčia. Vilniaus suvenyrai“. Joje pristatoma 150 suvenyrų, susijusių su Vilniumi, o kiekvienas jų slepia savitą ir skirtingą istoriją. Dar daugiau ­– knygoje aprašomos istorijos parodo, kaip suvenyrų gamybą sąlygojo politinės, kultūrinės ir ekonominės aplinkybės. Pasakojama, kurie Vilniaus vaizdai ar objektai ir kodėl tapo suvenyrais, pristatoma, kuriuo metu ir kaip susiklostė šiandien mums puikiai pažįstami Vilniaus suvenyriniai atvaizdai.

 

Šias ir kitas naujas knygas rasite Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykloje, V a., 508 kab.