Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
Naujienos iliustracija 2024 m. balandžio 17 d.

Nauji leidiniai ekonomikos tematika Socialinių mokslų skaitykloje

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Socialinių mokslų skaityklos atvirasis fondas papildytas naujais leidiniais.

Kviečiame susipažinti su naujienomis:

Knygos viršelisAustrų ekonomikos mokykla ir jos poveikis ekonominės minties raidai : monografija. D. 2 / Remigijus Čiegis. – Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla, 2023. – 877 p.

Antras knygos tomas toliau tęsia pažintį su austrų ekonomikos mokykla, kuri 2021-aisiais  šventė 150 metų jubiliejų. Monografijoje sistemiškai nagrinėjama austrų ekonomikos mokyklos idėjų raida ir jų poveikis šiuolaikinių ekonomikos teorijų bei moderniosios ekonominės politikos formavimuisi, analizuojama, kaip šios mokyklos atstovai prisidėjo prie mūsų, dabartinio rinkų kaip ekonominių procesų supratimo. Vilniaus universiteto Kauno fakulteto profesorius Remigijus Čiegis tikisi, kad jo darbas bus naudingas akademinei visuomenei, aukštųjų mokyklų dėstytojams, studentams, valstybės institucijų darbuotojams, verslo atstovams ir visiems, besidomintiems ekonomikos teorijų istorija ir jų poveikiu dabarties ekonomikos teorijų raidai.

 

Knygos viršelisLietuvos banko metraštis, 1922–2022 = Chronicle of the Bank of Lithuania, 1922–2022 / Karolis Tumelis, Mindaugas Milieška, Asta Ravaitytė-Kučinskienė. – Vilnius : Pinigų muziejus, 2023. – 238 p.

Leidinyje metraščio principu pristatomi svarbiausi įvykiai, atspindintys Lietuvos Respublikos centrinio banko – Lietuvos banko – istoriją, veiklą ir reikšmę visuomenei, apimant du periodus: nuo 1922 iki 1940 m. ir dabartinio banko raidą, prasidėjusią 1990 m. kovo 1 d. Per šiuos du laikotarpius buvo įgyvendintos gyvybiškai svarbios reformos (sukurtos pinigų sistemos, įvesta nacionalinė valiuta, užtikrinta stabili finansų sektoriaus veikla) ir įtvirtinta centrinė bankininkystė, kaip viena reikšmingiausių valstybinės veiklos sričių.

 

Knygos viršelisTurizmas Lietuvoje : pokyčiai ir perspektyvos besikeičiančiame pasaulyje : mokslo studija / Darius Liutikas, Gintarė Pociūtė-Sereikienė, Viktorija Baranauskienė, Edis Kriaučiūnas, Donatas Burneika. – Vilnius : Lietuvos socialinių mokslų centras, 2023. – 286 p.

Mokslo studijos autoriai siekia giliau pažvelgti į vietinio turizmo situaciją, išanalizuoti dėl pandemijos atsiradusius turizmo pokyčius. Daugiausia dėmesio skiriama technologinėms ir netechnologinėms inovacijoms, naujoms paslaugoms ir produktams, kurie buvo pasiūlyti Lietuvos turistams kaip atsakas į pasikeitusią socialinę aplinką ir veiklos sąlygas. Autorių teigimu, tvariomis ir inovatyviomis idėjomis grįstas ir socialiai atsakingas ateities turizmas bus labiau pasirengęs įveikti globalius ir nacionalinius iššūkius.

 

Knygos viršelisDarbo rinkos politikos pagrindai / [Rūta Brazienė, Eugenijus Dunajevas, Boguslavas Gruževskis, Ulijona Kaklauskaitė, Julija Moskvina, Jekaterina Navickė, Asta Savanevičienė, Daiva Skučienė, Lina Šumskaitė]. – Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla, 2022. – 334 p.

Mokomojoje knygoje aptariami ir apibūdinami pagrindiniai darbo rinkos politikos elementai: gyventojų užimtumas, nedarbo problematika, darbo ekonominė ir sociologinė samprata, socialinio dialogo principai, darbo rinkos politikos priemonių analizė ir kt. Leidinys supažindina su teoriniais darbo rinkos politikos aspektais, pateikti praktiniai pavyzdžiai atskleidžia skirtingus darbo rinkos valdymo būdus, jų naudojimo prielaidas ir padarinius. Knyga skiriama akademinei bendruomenei, socialinius mokslus studijuojančiam jaunimui, bus pravarti verslininkams ir viešojo sektoriaus darbuotojams, organizuojantiems ir sprendžiantiems darbo rinkos politikos klausimus.

 

Knygos viršelisŠūdmalos darbų teorija / David Graeber. – Vilnius : Hubris, 2023. – 415 p.

Žymus antropologas, tarptautinių aktyvistų judėjimų dalyvis Davidas Graeberis kelia klausimą apie atliekamo darbo prasmingumą. Daugybė žmonių, ypač Europoje ir Šiaurės Amerikoje, per savo karjerą vykdo užduotis, kurios, jų įsitikinimu, niekam nereikalingos. Būtent šiuos darbus autorius ir vadina šūdmalos darbais. D. Graeberis bando išsiaiškinti priežastis, lėmusias šūdmalos darbų gausėjimą ir kodėl niekas nesiėmė spręsti šios problemos.

 

Knygos viršelisPaklausos ir pasiūlos infliacijos priežasčių analizė / Dainius A. Butautas. – Vilnius : D. Butautas, 2022. – 345 p.

Infliacija yra vienas aktualiausių ir sudėtingiausių ekonomikos reiškinių. Ji nuvertina žmogaus pastangas ir pajamas, darbo užmokestį ir taupymą, mokesčius, vyriausybės išlaidas ir socialines išmokas, infliacija gali net visiškai sunaikinti gamybinį potencialą. Dėl infliacijos įmonės bankrutuoja, didėja nedarbas ir skurdas, mažėja santuokų, auga emigracija. Knygoje analizuojamos teorinės šio reiškinio priežastys, praktinės sąlygos, siekiant geriau suprasti patį infliacijos reiškinį ir jį stabilizuoti socialiniame-ekonominiame gyvenime.