Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. gegužės 25 d.

Šilutės Fridricho Bajoraičio biblioteka mažiems ir dideliems siūlo atrasti saviraiškos kodą

2016-ieji Lietuvoje – Bibliotekų metai. Šiandien toliau keliaujame per Lietuvos miestų ir miestelių bibliotekas, kurios savo bendruomenes džiugina ne tik knygomis. Čia vykdoma daug inovatyvių projektų, kuriuos sugalvojo, kūrė pačios bibliotekos, o prie jų įgyvendinimo prisidėjo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos projektas „Bibliotekos pažangai 2“ bei Kultūros ministerija, skyrusios dalinį finansavimą net 45 šalies bibliotekų projektams.

Šį kartą lankomės Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje, kuri sukūrė ir įgyvendina originalų projektą „Bendruomenės „HUB’as“ bibliotekoje „Atrask savo saviraiškos kodą“. Pagrindinis šio projekto tikslas – skatinti vietos bendruomenės kūrybinę saviraišką ir motyvaciją, tobulinant esamas ir kuriant naujas edukacines, neformaliojo ugdymo paslaugas bibliotekoje.

Įgyvendindama projektą, Šilutės biblioteka įsigijo daug naujos įrangos, kuri sudarė galimybes gerokai praplėsti bibliotekos teikiamas paslaugas: tai ir 3D spausdintuvas, interaktyvioji lenta su įvairių interaktyvių pamokų rinkiniais, robotikos ir programavimo klasės pradedantiesiems ir pažengusiems įvairių amžių mokiniams.

„Įsigijusi naujausios įrangos ir savo darbuotojus pamokiusi dirbti su bendruomene, Fridricho Bajoraičio biblioteka tapo modernia, patrauklia visų amžiaus grupių lankytojams atvira erdve – tikru bendravimo ir mokymosi mazgu“, – teigia bibliotekos direktorė ir projekto vadovė Laima Dumšienė.

Į kūrybiškumo kodo užsiėmimus renkasi jaunesnieji vaikai. Čia jie mokomi dirbti su įvairiomis dailės technikomis bei priemonėmis, vaidinti su personažais-lėlėmis. O bibliotekoje rengiamus modeliavimo mokymus pamėgo vyresnieji paaugliai, kurie čia išmoksta konstruoti ir įgyja inžinerijos žinių.

Keturiolikmetis Dovydas saviraiškos kodo užsiėmimus lanko nuo metų pradžios. Bibliotekoje paauglį labiausiai vilioja robotikos mokymai, kuriuose jis gali lavinti inžinerinius gabumus. Būtent biblioteka įžiebė Dovydui modeliavimo kibirkštį, nes čia jis išmėgino šios veiklos galimybes ir jau planuoja savo ateitį susieti su inžineriniu modeliavimu.

Robotikos mokymų vadovas Donatas Dobilinskas pasakojo, kad jaunimo susidomėjimas robotikos užsiėmimais yra didžiulis ir ateityje bibliotekos dėka Šilutėje gali subręsti ne vienas garsus inžinierius.

Multimedijos kodo lankytojas aštuonerių metų Kajus pripažino, kad bibliotekoje jam daug įdomiau mokytis, mat visa mokomoji medžiaga čia patraukliai pateikiama interaktyviajame ekrane.

Apsilankę Šilutės rajono savivaldybės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje, įsitikinome, kad čia sėkmingai įgyvendinamas pagrindinis projekto tikslas – su bibliotekos pagalba skatinti bendruomenės kūrybinę saviraišką ir motyvaciją.

Primename, kad šiemet 45 šalies viešosios bibliotekos kartu su partneriais įgyvendina Nacionalinės bibliotekos inicijuojamo projekto „Bibliotekos pažangai 2“ ir Kultūros ministerijos iš dalies finansuojamus projektus, kuriais siekiama gerinti vietos bendruomenių gyvenimo kokybę. Šie projektai sudaro sąlygas bibliotekoms, atnaujinant infrastruktūrą, plėsti paslaugų pasiūlą, kurti partnerystę su verslu, vietos valdžios institucijomis, nevyriausybinėmis organizacijomis bei kitomis bibliotekomis.

Iš viso projektams finansuoti skirta 1 mln. 200 tūkst. eurų. Bibliotekos projektus turės įgyvendinti iki 2016 m. vidurio.