Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. lapkričio 7 d.

Nacionalinės bibliotekos savaitgalis (lapkričio 5–6 d.)

Praėjusį savaitgalį Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka rudeniško oro nepabūgusius lankytojus kvietė į interaktyvų pasimatymą su muzika, skatino pažinti laimę lapės kailyje ir ugdė jaunuosius dailės žinovus.

Šeštadienį Nacionalinės bibliotekos Vaikų skaitykloje darėsi ankšta nuo mažųjų knygos mėgėjų ir jų tėvų gausos: į iliustratorės Aušros Kiudulaitės ir rašytojos Evelinos Daciūtės sukurtos, leidyklos „Tikra knyga“ išleistos knygos  „Laimė yra lapė“ pristatymą susirinko visa minia smalsuolių. Jaukus renginys gerokai užsitęsė: vaikai įsijautę piešė ir rašė, kas jiems yra laimė, kūrybinėse dirbtuvėse gamino laputes. Kai kurie tėveliai mėgino atžalas vestis namo ankstėliau, bet šie neskubėjo. Baigę piešinį ar pasigaminę personažą, vaikai vartė knygas, žurnalus ar tiesiog žaidė skaityklos erdvėse.  

„Esu laiminga iki Mėnulio ir atgal! Jaukioje gražioje Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų skaitykloje prisirinko tiek žmonių, kad, visa laimė, jog ten įdiegtos naujausios oro vėdinimo technologijos – kitaip oro greitai būtų pritrūkę. Viskas vyko lengvai ir koordinuotai, nors jau buvome išsigandę, kaip visi sutilps prie ritinio, piešdami laimę. Ir ar mūsų kūrybinės dirbtuvės sutalpins bent pusę norinčiųjų. Renginys praėjo puikiai, esu pilna kuo geriausių emocijų. Labai ačiū atėjusiems!“ – įspūdžiais savo „Facebook“ paskyroje dalijosi knygos bendraautorė E. Daciūtė.  

Temstant bibliotekos erdvės įsileido muziką. Čia vyko interaktyvius ambient, noise ir minimalistinės muzikos kūrėjos KiB septintojo muzikos albumo „Short Message Service“ pristatymas „Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.“. Biblioteką užplūdo kelios dešimtys jaunų, stilingų, minimalistinės muzikos išsiilgusių žmonių. Renginys vyko  visiškoje tamsoje ir tyloje. Pradžioje susirinkusieji buvo pakviesti atsisiųsti muziką į savo mobiliuosius telefonus ir jos klausytis per ausines. Dalyviai stengėsi įvairiais būdais pajusti garsus: per tekstūrą, pojūčius, švytinčius objektus, spalvas ir judesį. Jiems padėjo pristatymo kūrybinė grupė – menininkės KiB, Indrė Gin ir Ieva Ginkevičiūtė. Iš pažiūros šį renginį būtų galima pavadinti konceptualiuoju menu, kurio kūrėjais tapo patys klausytojai.

Sekmadienio popietę mokyklinukai rinkosi į Dailės kūrybines dirbtuves, skirtas vaikams. Dirbtuvių vadovė Ieva Prūsaitė supažindino juos su abstrakcionizmu – XX a. pr. atsiradusia moderniosios meno epochos srove. Pamokėlė prasidėjo skaidrių lydimu pasakojimu apie abstrakcionizmą, vėliau pradinukams pristatyti dailės pavyzdžiai, tada visi ėmėsi kūrybinės praktinės užduoties. Ji išprovokavo vaikus atsipalaiduoti ir įkvėpė drąsos eksperimentuoti. Jie piešė įvairiomis priemonėmis – pieštukais, tušu, flomasteriais ir kreidelėmis. „Tėveliai  džiaugėsi panašaus pobūdžio iniciatyvomis. Užsiregistravusiųjų buvo labai daug, tad atsiprašome, kad ne visus galėjome priimti“, – apgailestavo viena renginio organizatorių. Ta proga primename, kad šios dirbtuvės mokyklinukams bus organizuojamos ir antrą sykį – gruodžio 4 d., 12 val. Maloniai kviečiame jau dabar registruotis el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Dar sykį dėkojame visiems atvykusiems, linkime sėkmingos naujos savaitės ir dalijamės renginių akimirkomis: http://bit.ly/2eO99b3 ir http://bit.ly/2fvvA6H.