Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. lapkričio 14 d.

Ankstyvasis bliuzas kaip religinė muzika

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka tęsia susitikimų, skirtų pažinčiai su roko muzika, ciklą. Antrojoje paskaitoje toliau kalbėsime apie roko muzikos šaknis – šįkart apie ankstyvąjį akustinį bliuzą. Kad nebūtų per patogu ar įprasta, šį žanrą aptarsime per jo religiškumo prizmę.

Paprastai bliuzas suvokiamas kaip sekuliari ar net „velnio muzika“, tačiau toks vertinimas, lektoriaus, muzikanto, filosofijos doktoranto Algirdo Fediajevo  manymu, nėra taiklus. Dauguma ankstyvojo šio stiliaus atlikėjų savo repertuare turėjo iš esmės krikščioniško turinio kūrinių, o kai kurių jų ryšys su religija buvo dar stipresnis. Pavyzdžiui, žanro klasikai Sonas House'as, Reverendas Gary Davisas ir Blindas Willie Johnsonas ilgą laiką buvo pastoriai. Taigi paskaitoje pasitelkdami egzistencialistinę perspektyvą ir daugybės bliuzo stiliaus atlikėjų įrašus sieksime atskleisti bliuzo ir kaip religinės muzikos veidą.

Renginys vyks lapkričio 14 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) V a. meno erdvėje. Numatoma renginio trukmė – 1,5 val. Organizatorius – Nacionalinės bibliotekos Paslaugų departamento Muzikos ir vizualiųjų menų skyrius. Įėjimas atviras.