Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. lapkričio 21 d.

Kompozitorės Onutės Narbutaitės kūrybos vakaras

„Jos kūrybos būdas lėtas, mąslus, prabangiai lyriškas ir visiškai užvaldantis“, – laikraštyje „The New York Times“ Onutės Narbutaitės muziką 2004-aisiais apibūdino žymiausias šių dienų muzikologas Richardas Taruskinas (Jungtinės Amerikos Valstijos). Šiais, pasaulyje žinomiausios Lietuvos kompozitorės O. Narbutaitės jubiliejiniais metais, klausytojai kviečiami į jos kūrybos vakarus ir susitikimus.

O. Narbutaitė – viena iš nedaugelio šių dienų kompozitorių, kurių muzika paženklinta išskirtinio asmeniškumo žyme. Intelektualieji kompozitorės opusai primena preciziškai atliktą „rankų darbą“. Taip apie operos „Kornetas“ kūrybą pasakoja pati autorė: „Užtruko ilgai, nes pati rašiau libretą. Nuo tada, kai pradėjau galvoti apie libretą, vėliau – jį rašyti, kurti muziką, perrašyti natas, techniškai tikrinti skaitmenines partitūras – intensyvus darbas iš viso truko puspenktų metų.“

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatė O. Narbutaitė baigė tuometinės Lietuvos valstybinės konservatorijos (dabar Teatro ir muzikos akademija) Juliaus Juzeliūno kompozicijos klasę ir priklauso tai pačiai kompozitorių kartai kaip ir Algirdas Martinaitis, Vidmantas Bartulis, Mindaugas Urbaitis. Jos kūryba apima beveik visus žanrus – tai ir vokalinė, ir kamerinė instrumentinė bei simfoninė muzika, oratorija ir opera, muzika dramos spektakliams ir kt. O. Narbutaitės kūryboje skamba Sigito Gedos, Vaidoto Daunio, Edmundo Gedgaudo, Rainerio Maria Rilke’s, Česlovo Milošo ir pačios kompozitorės tekstai.

Vienos ryškiausių šių laikų lietuvių menininkių oratorija „Centones meae urbi“ („Skiautinys mano miestui“) 1997 m. pelnė Nacionalinę kultūros ir meno premiją ir tapo jos atpažinimo, kūrybos įvertinimo ženklu. Lietuvos kompozitorių sąjungos organizuotuose geriausių 2004 ir 2005 m. kūrinių konkursuose O. Narbutaitės simfoninis-oratorinis ciklas „Tres Dei Matris Symphoniae“ ir simfoninė kompozicija „La barca“ buvo pripažinti geriausiais simfoniniais kūriniais, o 2008 m. šiame konkurse jos kūrinys „Lapides, flores, nomina et sidera“ įvardytas geriausiu metų kūriniu vokalinės-chorinės muzikos kategorijoje. 2004 m. Paryžiuje vykusioje 51-ojoje Tarptautinėje kompozitorių tribūnoje (angl. International Rostrum of Composers) kompozitorės „Melodija“ simfoniniam orkestrui išrinkta pirmuoju rekomenduojamų kūrinių devintuko kūriniu. Per prabėgusį dešimtmetį kompozitorės autoriniai koncertai vyko ne tik Lietuvoje, bet ir Gerlice (2006 m.), Londone (2013 m.), Vienoje (2015 m.).

Kviečiame į susitikimą su O. Narbutaite. Kūrybos vakare taip pat dalyvaus muzikologai Vytautė Markeliūnienė ir Edmundas Gedgaudas, baleto šokėjas Kipras Chlebinskas. Pokalbį paįvairins garso ir vaizdo įrašai, lankytojai galės apžiūrėti kompozitorės natų ir kompaktinių plokštelių, esančių Nacionalinės bibliotekos fonduose, parodą.

Renginys vyks lapkričio 24 d. 18.30 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) III a. bendradarbiavimo erdvėje. Numatoma renginio trukmė – 1 val. Organizatorius – Nacionalinės bibliotekos Paslaugų departamento Muzikos ir vizualiųjų menų skyrius. Įėjimas atviras.