Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. gruodžio 5 d.

Nacionalinės bibliotekos savaitgalis (gruodžio 3–4 d.)

Pirmą gruodžio savaitgalį Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka skambėjo nuo vaikų juoko, švytėjo nuo fėjų burtų (ar tėvų šypsenų?) ir kvietė į malonius pokalbius apie jaunųjų kūrėjų literatūrą.

Nuo pat šeštadienio ryto kvietėme šeimas į užimtumo centro „Žaisloteka“ atidarymą. Renginyje sulaukėme ir tėvelių dėmesio, ir vaikų įvertinimo. Mažieji lankytojai noriai leido laiką, ėmėsi įvairios veiklos ar tiesiog žaidė. Pirmąkart atvykę užsibuvo ilgiau, tyrinėjo „Žaislotekos“ erdvę ir jos staigmenas – įrengiant šį centrą galvota visų pirma apie vaikus, tad nenuostabu, kad spalvinga aplinka juos domina ir traukia. Tai buvo išskirtinė diena, nes atidarymo metu su vaikais žaidė ir jų tėvai, šiems buvo puiki proga pripratinti mažylius prie naujos erdvės, kurioje galbūt kitąsyk bus drąsiau likti vieniems, kol tėveliai naudosis Nacionalinės bibliotekos paslaugomis (daugiau apie „Žaisloteką“ skaitykite čia ›). „Vaikams patiko užduotys ir įvairi veikla, ypač ta, per kurią padarytus darbelius  (atvirukus, skirtukus) galėjo pasiimti namo“, – prisimindama šeštadienį, šypsojosi renginio organizatorė.  

Kiek vėliau Nacionalinės bibliotekos meno erdvėje jaunųjų kūrėjų draugija „Literatų arka“ pradėjo naują renginių ciklą „Literatų arkos“ pašnekesiai“. Renginyje svečiavosi rašytoja, knygų „Laiškai Elzei“, „Žmonės iš Alkapės“, „Sudie, rytojau“ autorė Unė Kaunaitė. Susitikime kalbėta apie rašytojos knygas, kūrybiškumą ir literatūrą.

Tai dar ne viskas – šeštadienio popietę pasveikinome itin smagiu lėlių kūrėjos Editos Lei knygos vaikams „Miglų slėnio Fėjų burtai“ pristatymu. Mažieji skaitytojai puikiai jautėsi teatralizuotame renginyje, kuriame ir žaidė, ir dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse. Aktorė Daiva Rudytė, įkūnijusi fėją Zipsę, sukūrė slėpiningą pasakų šalies nuotaiką, išryškinusią jaukią Vaikų ir jaunimo literatūros skaityklos atmosferą. 

Sekmadienio popietę Lietuvos nacionalinę biblioteką vėl užplūdo būrys vaikų – šį sykį jie rinkosi į dailės kūrybines dirbtuves. Jų vadovė Ieva Prūsaitė supažindino pradinukus su kubizmu – XX a. atsiradusia modernistine dailės kryptimi. Pamokėlėje tema pristatyta naudojantis skaidrėmis, mokiniams pateikti šios dailės krypties kūrinių pavyzdžiai, o vėliau jie atliko kūrybinę praktinę užduotį „Portretas“. Mažieji kubizmo kūrėjai drąsiai eksperimentavo, piešė įvairiomis priemonėmis – pieštukais, tušu, flomasteriais ir kreidelėmis, karpė ir klijavo spalvotą popierių. „Tėveliai  džiaugėsi tokiomis iniciatyvomis ir teigė lauksiantys daugiau panašaus pobūdžio renginių ateityje“, – dalijosi viena renginio organizatorių.  Ta proga primename, kad gruodžio 18 d. 12 val. šiose dirbtuvėse lauksime dar vienos vyresniųjų (nuo 12 iki 16 metų) mokinių grupės. Maloniai kviečiame jau dabar registruotis el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Dėkojame visiems, nepabūgusiems žiemos, atsispyrusiems miesto Kalėdų eglučių kerams ir užsukusiems į Nacionalinę biblioteką. Linkime sėkmingos naujos savaitės ir dalijamės renginių akimirkomis:

„Žaislotekos atidarymas“ ›
Knygos „Miglų slėnio Fėjų burtai“ pristatymas ›
Dailės kūrybinės dirbtuvės vaikams ›