Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. gruodžio 16 d.

Instaliacijoje – menininkės rankomis sušildytos senos knygos

Kaip pratęsti senų knygų ir mylimų vaikystės žaislų gyvenimą? Kaip tai padaryti, žino dailininkė Julija Skuratova, kviečianti į Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje gruodžio 21 dieną įsikursiančią jos instaliaciją „Gyvos knygos“.

Dailininkė sako, kad jai visuomet patiko senovė – ar tai būtų senas daiktas, namas ar nuotrauka. Juose, kaip ir raukšlių išsiuvinėtame veide, matyti jausmų, išgyvenimų, laimės ir netekčių įspaudai. Noras papasakoti senų daiktų paslaptis, atskleisti jų grožį inspiravo menininkę prieš gerą dešimtmetį sukurti spektaklį „Muzikinė dėžutė“.

Dabar J. Skuratova grįžta prie šios temos pasitelkdama senų knygų ir žaislų motyvą. Sugadintos, apiplėšytos knygos prikeliamos naujam gyvenimui. Ši instaliacija – tai savotiškas grįžimas į praeitį: į prabėgusios vaikystės pasaulį, prie skaitytų pasakų, sutaršytų mėgstamų žaislų. Kaip kitados spektaklyje slėpė kiekvieną veikėją-lėlę lagamine, taip ir dabar kiekviena knyga gyvena ir iš praeities į dabartį keliauja lagamine.

Nacionalinės bibliotekos Paslaugų departamento Muzikos ir vizualiųjų menų skyriaus kalėdiniame renginyje vyks susitikimas su pačia dailininke, dalyvaus menotyrininkas dr. Helmutas Šabasevičius. J. Skuratova – Lietuvoje ir užsienyje pripažinta scenografė, už spektaklių scenografiją, kostiumus ar sukurtas lėles pelniusi ne vieną Kultūros ministerijos, tarptautinio teatro festivalio apdovanojimą.

Knygos Nacionalinės bibliotekos meno erdvėje (V a.) atgis gruodžio 21 d. 18 valandą. Instaliacija bus demonstruojama iki gruodžio 27 dienos.

Julija Skuratova foto