Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2016 m. gruodžio 19 d.

Pažintis su kompozitoriumi Ryčiu Mažuliu: tarp poeto ir inžinieriaus

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka 2016 m. gruodžio 21 d. kviečia į renginį „Kompozitorius yra kažkas tarp poeto ir inžinieriaus, neišvengiamai kažkur per vidurį“, skirtą susipažinti su kompozitoriaus Ryčio Mažulio kūryba ir asmenybe.

2016-ieji – kompozitoriaus Juliaus Juzeliūno metai. Vienas iš J. Juzeliūno mokinių yra Rytis Mažulis – kompozitorius, pedagogas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas.

 J. Juzeliūno kompozicijos klasę R. Mažulis baigė 1983 m. Šiuo metu tai viena ryškiausių asmenybių tarp profesionalių Lietuvos muzikų, atstovaujanti minimalizmo krypčiai. R. Mažulis rašo radikalias monistines kompozicijas, remdamasis tik kanono technika ir dažnai pasitelkdamas kompiuterius. Nors jo muzikoje esama Renesanso polifonijos reliktų, tačiau skambesio kompresija ji kartais artimesnė rokui, o formos požiūriu – milžiniškoms oparto kompozicijoms. R. Mažulio muzika turi gana ryškų laboratorinės kūrybos atspalvį, tačiau išlaiko akademinio korektiškumo balansą. Radikaliai ir eksperimentinei jo muzikai tiktų tokie apibūdinimai kaip minimalistinis maksimalizmas, sudėtingas paprastumas arba dinamiškas sąstingis. Kai kuriuose kūriniuose išnaudojamos ir specifinės kompiuterių galimybės, ko neįmanoma pasiekti atliekant muziką įprastais instrumentais.

Ryčio Mažulio kūriniai nuolat atliekami įvairiuose festivaliuose Lietuvoje ir užsienyje: „Nyyd“ (Talinas, 1991), „Musikhøst“ (Odensė, 1992), „Deutschlandfunk“ (Kelnas, 1992), „Prahos pavasaryje“ (1995), Norteljė kamerinės muzikos festivalyje (1995), „De Suite Muziekweek“ (Amsterdamas, 1995), „Minimalisms“ (Berlynas, 1998), „Klang Raum“ (Štutgartas, 1998), Naujosios muzikos ir muzikos edukacijos instituto „53. Arbeitstagung“ (Darmštatas, 1999), „MaerzMusik“ (Berlynas, 2003), „Melos-Ethos“ (Bratislava, 2005), Hadersfildo šiuolaikinės muzikos festivalyje (2006, 2007), „Images Sonores“ (Lježas, 2007), ISCM „Pasaulio muzikos dienose“ (Vilnius, 2008), taip pat koncertuose Varšuvoje, Gdanske, Diuseldorfe, Štutgarte, Londone ir kitur.

R. Mažulis yra sukūręs per 70 kūrinių ir išleidęs apie 30 kompaktinių plokštelių.

2016 m. gruodžio 21 d. 18.30 val. Lietuvos nacionalinėje bibliotekoje (Gedimino pr. 51, Vilnius) V a. muzikavimo erdvėje vyks R. Mažulio kūrybos vakaras. Renginyje dalyvaus kompozitorius R. Mažulis, muzikologės Vytautė Markeliūnienė ir Rūta Gaidamavičiūtė, režisierė Dalia Kutavičienė. Pokalbį paįvairins garso ir vaizdo įrašai. Bus galima susipažinti su bibliotekos fonduose esančiais natų leidiniais ir kompaktinėmis plokštelėmis.

Numatoma renginio trukmė – iki 1,5 val. Renginio organizatorius – Nacionalinės bibliotekos Paslaugų departamento Muzikos ir vizualiųjų menų skyrius. Įėjimas atviras.

mazulis