Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. sausio 16 d.

Tęsiamas fotografijos istoriko S. Žvirgždo paskaitų ciklas

Kviečiame į Lietuvos Respublikos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, fotografijos istorijos tyrinėtojo, fotografo Stanislovo Žvirgždo paskaitą „Lietuvos fotografija I pasaulinio karo vokiečių periodinėje spaudoje, leidiniuose, atvirukuose“. Tai jau trečioji paskaita iš 10 susitikimų ciklo.

1915 m. rugpjūčio 31 d. vokiečių kariuomenė užėmė Kauną, o rugsėjo 18 d. – Vilnių. Visa Lietuvos teritorija pateko vokiečių valdžion. Okupacinė valdžia Lietuvoje įvedė daugybę apribojimų, varžė spaudą, mokyklas. Karo metais visiškai apmirė kultūros, meno, literatūros gyvenimas. Kaip vokiečiai sau ir pasauliui vaizdavo okupuotus kraštus, kokie buvo jų planai ir kiek spėta juos įgyvendinti? Kiek šią situaciją atspindėjo ano meto spauda?

Kviečiame pasinaudoti proga išgirsti atsakymus į šiuos klausimus ir apžiūrėti minimo laikotarpio atspindžius nuotraukose. Laukiame visų fotografijos entuziastų – tiek stebinčių pasaulį pro objektyvą, tiek mėgstančių patekti į blykstės šviesą ar ganyti akis po „pagautas“ pasaulio akimirkas.

S. Žvirgždas – vienas geriausių Lietuvos fotografijos žinovų, žymiausių peizažo fotografijos meistrų. Ryškų pėdsaką palieka ir jo, kaip fotografijos kritiko ir istoriko, veikla. S. Žvirgždas yra daugelio fotografijos leidinių sudarytojas, knygų vertėjas, straipsnių ir jų rinkinių apie Lietuvos fotografijos istoriją autorius ar bendraautoris.

Renginys vyks sausio 18 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Konferencijų salėje, V a. Numatoma renginio trukmė – 1,5 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.

Kitos ciklo paskaitos

Sausio 25 d. – „Lietuvos fotografija pasaulinėse parodose“
Vasario 1 d. – „Lietuvos fotografijos mokykla“
Vasario 8 d. – „Ar buvo modernizmas Lietuvos fotografijoje?“
Vasario 15 d. – „Geismai ir grožis Lietuvos fotografijoje“
Vasario 22 d. – „Fotografija ir dailė“
Kovo 1 d. – „Vilniaus vaizdų kaita nuo klasikos iki postmodernizmo“
Kovo 8 d. – „Mūsų miestelių fotografai“