Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. vasario 6 d.

S. Žvirgždo paskaitų ciklas: „Ar buvo modernizmas Lietuvos fotografijoje?“

Kviečiame į Lietuvos Respublikos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, fotografijos istorijos tyrinėtojo, fotografo Stanislovo Žvirgždo paskaitą iš 10 susitikimų ciklo apie Lietuvos fotografiją.

Vis pasigirsta balsų, kad modernizmo Lietuvos fotografijoje esą nėra. S. Žvirgždo nuomone, toks samprotavimas tik parodo Lietuvos fotografijos raidos neišmanymą. Taigi, lietuviškas modernizmas – koks jis? Tokio, kaip Prancūzijoje, Vokietijoje ar SSRS, tikrai nebuvo. Tačiau ar tai reiškia, kad sėdėjome gūdžioje provincijoje, aklinai užsidarę duris? Juk paskutiniu prieškarinės Lietuvos dešimtmečiu lietuviai jau buvo susitelkę į fotografijos organizacijas, mėgino leisti žurnalą, rengė parodas ir konkursus, skaitė užsienio spaudą, ne vienas pats studijavo užsienyje arba keliavo. Modernizmo Lietuvos fotografijoje pėdsakais kviečiame sekti jau šeštojoje ciklo paskaitoje.

S. Žvirgždas – vienas geriausių Lietuvos fotografijos žinovų, žymiausių peizažo fotografijos meistrų. Ryškų pėdsaką palieka ir jo, kaip fotografijos kritiko ir istoriko, veikla. S. Žvirgždas yra daugelio fotografijos leidinių sudarytojas, knygų vertėjas, straipsnių ir jų rinkinių apie Lietuvos fotografijos istoriją autorius ar bendraautoris.

Renginys vyks vasario 8 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Konferencijų salėje, V a. Numatoma renginio trukmė – 1,5 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.

Kitos ciklo paskaitos

Vasario 15 d. – „Geismai ir grožis Lietuvos fotografijoje“
Vasario 22 d. – „Fotografija ir dailė“
Kovo 1 d. – „Vilniaus vaizdų kaita nuo klasikos iki postmodernizmo“
Kovo 8 d. – „Mūsų miestelių fotografai“

Laukiame visų fotografijos entuziastų – tiek stebinčių pasaulį pro objektyvą, tiek mėgstančių patekti į blykstės šviesą ar ganyti akis po „pagautas“ pasaulio akimirkas.