Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. vasario 15 d.

Apie kalbos vertybes: laisvę, kultūrą, kūrybą

Valstybinė lietuvių kalbos komisija kartu su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Nacionaline biblioteka kviečia į apskritojo stalo pokalbį „Kalba kultūroje: gniaužiama ar kuriama?“, skirtą Lietuvių kalbos kultūros metams.

Pokalbio partneriai: Lietuvos rašytojų sąjunga, Lietuvos literatūros vertėjų sąjunga, Lietuvos leidėjų asociacija. Diskusijos dalyvius kalbins LRT.LT naujienų leidinio vyriausiasis redaktorius Vladimiras Laučius, rašytojas ir eseistas Donatas Petrošius, vertėjas ir literatūros kritikas Laimantas Jonušys, Kalbos komisijos pirmininkė doc. dr. Daiva Vaišnienė.

Diskusijos temos:

  • Kalbos kaip vertybės slinktys šiuolaikinėje kultūroje
  • Kalbos laisvė ir kalbos kultūra – priešybė ar dermė?
  • Literatūros vertimo kalba: kiek savo ir kiek svetimo?

Dalyviai svarstys, ar kalba yra šiuolaikinės kultūros vertybė ir kodėl mitologizuojama kalbos politika Lietuvoje, kaip suderinama kalbos kūryba ir norminimas.

Visus šiuos Lietuvių kalbos kultūros metus Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kartu su kitomis Lietuvos bibliotekomis organizuos tradicinius „Metų knygos“ rinkimų akcijoje dalyvaujančių knygų kelionių turus, organizuos diskusijas ir kitus Lietuvių kalbos kultūros metų renginius, sieks sudaryti galimybes vartotojams rinktis daugiau elektroninių lietuviškų leidinių.

Renginys vyks vasario 20 d. 15 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) III a. bendradarbystės erdvėje. Įėjimas laisvas.

Informaciniai rėmėjai: Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, dienraštis „Lietuvos žinios“.