Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. vasario 20 d.

Mano kanklės devynstygės: susitikimas su kanklininke Ž. Trinkūnaite

Kanklės – vienas iš mūsų tautos simbolių. Jos tarsi gyva namų dvasia, sauganti lietuvių pasaulėjautą. Šis instrumentas šimtmečius ištikimai lydėjo mūsų protėvius ir išliko beveik nepakitęs. Kanklių garsai lietuvius lydėjo „ir džiaugsme, ir skausme“, įkvėpė žinomas asmenybes, ne vieną sykį kėlė tautą atgimti ir prisiminti, kas esame. Norint pabrėžti tradicinio kankliavimo išlikimo ir tęstinumo svarbą, šiandien auga susidomėjimas jo ištakomis ir šiuolaikine raida, kai etninėms kanklėms ir jų muzikai lemta gyvuoti šalia profesionalaus kankliavimo. Norinčius geriau pažinti šį instrumentą kviečiame į kanklių muzikos vakarą su Žemyna Trinkūnaite.

Ž. Trinkūnaitės pažintis su lietuvių liaudies muzika prasidėjo tėvų, žinomų Lietuvos folkloro entuziastų, namuose. Vėliau groti kanklėmis ji mokėsi Balio Dvariono muzikos mokykloje, dainavo, grojo keliuose folkloro ansambliuose ir netrukus pradėjo kurti kompozicijas. 2013 m. išleista kompaktinė plokštelė „Devynstygės kanklės – 17 kompozicijų“ pateko į 11-os netikėčiausių Lietuvos muzikos albumų rinkinį. Žemynos kompozicijos yra originalios, paremtos lietuviškomis dermėmis, sąskambiais ir intonacijomis, pasižymi išskirtine muzikavimo technika. Savo kompozicijų Žemyna neužrašo natomis, viską atlieka iš atminties, todėl kiekvieną kartą jos skamba kiek kitaip. „Žemyna pati kaip gyvas folkloras, kaip gyvas kūrinys. Savo kūriniais, kuriuos galima pavadinti meditacijomis, ji nuneša kažkur labai toli. Arba kaip tik – sugrąžina labai arti, į pačią esmę. Ji žmogus, kuris savęs niekur nebruka, gana retai kur pasirodo. Žemynos kūriniai yra labai jautrūs, šilti ir intymūs, bet kartu – universalūs“, – taip kanklininkę apibūdina kompozitorius Domantas Razauskas.

Kanklių vakare taip pat pristatysime naujausias, 2016 m. išleistas Ž. Trinkūnaitės kompaktines plokšteles. Renginį ves etnomuzikologė Vida Šatkauskienė.

Renginys vyks vasario 22 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) V a. muzikavimo erdvėje. Numatoma renginio trukmė – 2 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.