Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. kovo 3 d.

L. Varžgalytė kviečia susipažinti su knygos gimimo paslaptimis

Knyga – toks įprastas šių dienų atributas, kad vartydami leidinio puslapius retai susimąstome, kiek daug skirtingų procesų jį paleido į pasaulį. Visų pirma, turėjo gimti tekstas, tada buvo pritaikytos iliustracijos – nuotraukos ar piešti elementai. O kur dar teksto maketavimas, šrifto parinkimas, turinio sudarymas. Svarbus kiekvienas knygos elementas.

Taigi, kas iš tikrųjų yra knyga? Iš kokių elementų ji sudaryta? Kas yra knygos formatas? O knygos dizainas? Kas yra knygrišyba ir rankų darbo knygos? Pagaliau, kaip patiems pasigaminti knygą? Į visus šiuos klausimus susirinkusiems į teorinę ir praktinę paskaitą artėjantį antradienį atsakys dizainerė Laura Varžgalytė. Be to, išmoksime pasigaminti užrašų knygelę ir sužinosime, kaip publikuoti svarbią žinią, teturint vieną A3 formato popieriaus lapą.

Paskaitos turinys:

  • knygos dalys;
  • popieriaus pluošto kryptis;
  • įrankiai;
  • įrišimo būdai;
  • praktinė dalis – užrašų knygelės gamyba;
  • zino leidyba.

Renginyje bus demonstruojamos skaidrės ir pavyzdžiai, dalyviai gaus po lankstinuką, kuriame bus pateikta aptartų temų ir instrukcijų santrauka.

L. Varžgalytė – knygų dizainerė, dirbanti leidyklų, įvairių meno institucijų ir nepriklausomų autorių projektuose. Studijuodama Londono menų universitete Laura susidomėjo knygrišyba ir vienetinių knygų leidyba. Savo darbe dizainerė ypatingą dėmesį skiria meniniam ir praktiniam knygų vientisumui ir charakteringoms, išskirtinėms detalėms. „Į knygos konstrukciją ir gamybą „iš vidaus“ naudinga pažvelgti tiek knygų mėgėjams, tiek autoriams ir menininkams“, – įsitikinusi L. Varžgalytė. Jos darbų rinkinį galite peržvelgti čia: www.no-know.com

Renginys vyks kovo 7 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) V a. meno erdvėje. Numatoma renginio trukmė – 1,5 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.

Laukiame. Gal būtent čia gims naujas jūsų laisvalaikio pomėgis?