Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. kovo 14 d.

S. Žvirgždas pasakos apie Lietuvos fotografijos pirmavaizdžius ir kartotes

Jau vienuoliktą savaitę iš eilės kviečiame į Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato, fotografijos istorijos tyrinėtojo, fotografo Stanislovo Žvirgždo paskaitą iš susitikimų ciklo apie Lietuvos fotografiją.

Fotografijoje nėra paprastų temų, yra tik vidutinių gebėjimų autoriai, neįstengiantys iš senos kūrybinės medžiagos sukurti naujų, puikių dalykų. Kuo talentingesnis menininkas, tuo paprastesnes, kasdieniškesnes temas jis renkasi. Kažkas yra pasakęs, kad genialu tai, kas paprasta, bet šitai suvokiame tik po daugelio kūrybos metų, po klystkelių ir nesėkmių. Juk niekada nesenstanti ir vis atsinaujinanti meno kūrinio tema yra pats gyvenimas.

Pokario Lietuvos meninėje fotografijoje visada buvo autorių, tvirtai žinančių, ko siekia, ką nori parodyti ar pasakyti. Lygia greta egzistavo ir kiti – antrasis, trečiasis ir kiti ešelonai, daugiausia bandę atkartoti jau sukurtus pirmavaizdžius, eiti kitų pramintu taku. Kaip jiems sekėsi, ir išvysime paskaitoje, kurioje kalbėsimės apie pirmavaizdžius bei kartotes, nagrinėsime vaizdinę medžiagą. Taip pat primename, kad kovo 22 d. vyks jau paskutinė ciklo paskaita tema „Fotografija nelaisvėje (okupacijos, tremtys, pasipriešinimas)“.

S. Žvirgždas – vienas geriausių Lietuvos fotografijos žinovų, žymiausių peizažo fotografijos meistrų. Ryškų pėdsaką palieka ir jo, kaip fotografijos kritiko ir istoriko, veikla. S. Žvirgždas yra daugelio fotografijos leidinių sudarytojas, knygų vertėjas, straipsnių ir jų rinkinių apie Lietuvos fotografijos istoriją autorius ar bendraautoris.

Renginys vyks kovo 15 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) bendradarbystės erdvėje, III a. Numatoma trukmė – 1,5 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.

Laukiame visų fotografijos entuziastų – tiek stebinčių pasaulį pro objektyvą, tiek mėgstančių patekti į blykstės šviesą ar ganyti akis po „pagautas“ pasaulio akimirkas.