Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. balandžio 3 d.

Valstybės išdavystės spalvos A. Anušausko knygoje „Išdavystė. Markulio dienoraščiai“

Priešintis ar žūti, išduoti ir išlikti – prieš šiuos pasirinkimus Lietuvos piliečiai stojo ne kartą. Herojai mus įkvepia, o apie išdavikus stengiamės nekalbėti. Tačiau kiekvieno išdaviko tyli svajonė – saugiai likti nuošalyje, nepastebėtam. Paprastai jie neatgailauja, nejaučia sąžinės graužaties ir stengiasi demonstruoti savo gerąją pusę. Todėl šiandien ir turime kalbėti apie markuliškus nesipriešinimo okupantams teiginius, nes būtent išdavysčių aukos ir yra mūsų tikrieji herojai, įkvėpimo šaltinis.

Artėjantį pirmadienį kviečiame atvykti į dr. Arvydo Anušausko naujausios knygos „Išdavystė. Markulio dienoraščiai“ (leidykla „Versus aureus“) pristatymą ir susitikimą su autoriumi. Dr. A. Anušauskas – istorikas ir politikas, tiriantis XX a. Lietuvoje veikusių slaptųjų tarnybų istoriją. Nuo 2008 m. – Lietuvos Respublikos Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narys, parlamentinės grupės „Už istorinę atmintį ir teisingumą“ pirmininkas.

Knygos istorija sukasi apie kontroversišką profesoriaus Juozo Albino Markulio asmenybę, apie rezistentus ir jų išdavikus, herojus ir okupantų agentus, slaptųjų tarnybų ir partizanų operacijas, seniai pamirštas paslaptis ir atradimus naujai atrastuose dienoraščiuose. Pagrindinį šios istorijos veikėją lydi tokie slapyvardžiai kaip „Ąžuolas“, „Noreika“, „Erelis“, „Petrovas“ ir „Daktaras Narutavičius“. Jo sukurtas įvaizdis iki šiol audrina vaizduotę. Knyga siekiama nupiešti išdaviko portretą ir atskleisti išdavystės psichologiją. Šio personažo vaidmuo daugeliui besidominčių pokario drama yra ar buvo žinomas. Tačiau kas užšifruota Markulio dienoraščiuose? Kokios gyvenimo aplinkybės nuslėptos ir kokie asmeniniai bruožai iki šiol buvo nežinomi? Kas jį skatino ir motyvavo bendradarbiauti su sovietiniu saugumu? Kaip jis kūrė ir plėtojo pasipriešinimo atsisakymo ir tarnavimo okupantui idėją? Atsakymų į šiuos ir daugelį kitų klausimų ieškokite šiame leidinyje.

Pristatymas vyks balandžio 3 d. 17.30 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Bendradarbystės erdvėje (III a.). Numatoma renginio trukmė – 1,5 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.

Sekite renginio naujienas „Facebook“ paskyroje ›