Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. balandžio 3 d.

Dr. O. Mastianicos paskaita apie F. Povickaitės-Bortkevičienės mokyklinius laikus

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje saugomas unikalus šaltinis – XIX a. pab. – XX a. pr. visuomenės veikėjos Felicijos Povickaitės-Bortkevičienės sudarytas fotografijų albumas, atspindintis metus, praleistus jai mokantis Vilniaus valstybinėje mergaičių gimnazijoje. Panašaus pobūdžio ikonografinio pobūdžio šaltinių, išlaikiusių pirminę savininkės suformuluotą struktūrą, nėra saugoma jokiose kitose Lietuvos atminties institucijose.

F. Povickaitės-Bortkevičienės mokyklinių laikų fotografijų albumas puikiai iliustruoja ne tik socialinę ir kultūrinę jos savininkės aplinką, bet ir suteikia naujos ikonografinės ir dokumentinės medžiagos apie moterų švietimą XIX a. pabaigos Lietuvoje. Lietuvos istorijos instituto XIX a. istorijos skyriaus mokslo darbuotojos dr. Olgos Mastianicos paskaitoje „Kai aš buvau gimnazistė... Felicijos Povickaitės-Bortkevičienės mokyklinių laikų fotografijų albumas“ išgirsite dar negirdėtos informacijos apie mergaičių formaliojo ir neformaliojo švietimo galimybes Vilniaus gimnazijose XIX a. paskutiniais dešimtmečiais, sužinosite apie gimnazisčių ryšius, komunikavimo srautus, vertybių reprezentavimą ir moterų laisvėjimo procesą.

Paskaitoje aptarsime šiuos klausimus:

  • kaip ir kodėl keitėsi požiūris į moterų išsilavinimą;
  • kaip modernizacijos sąlygomis ir Rusijos imperijos tautinės politikos veikiama Lietuvos visuomenė mąstė apie moterų švietimą, kokius jam kėlė tikslus ir uždavinius, kokias numatė socialines, kultūrines ir tautines reikšmes;
  • kaip formavosi mergaičių švietimo sistema Lietuvoje XVIII a. pab. – XX a. pradžioje.

Laukiame jūsų balandžio 3 d. 17.30 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Kino salėje (V a.). Numatoma renginio trukmė – 1,5 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.