Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. balandžio 3 d.

Susitikimas su E. Skerstonu: pašnekesiai apie išvaizdos kultūrą ir deives be diademų

Moters portreto reikšmė vaizduojamojoje dailėje – išskirtinė. Visais laikais daugybė įvairių dailininkų, įkvėptų moterų grožio, jas piešė ir tapė, siekdami perteikti ne tik įsimintiniausias fizines ir dvasines modelių savybes, bet ir menamą portretuojamosios santykį su to laiko išvaizdos, puošimosi kultūra. Ypač svarbus portreto vaidmuo išryškėja tyrinėjant kostiumo istoriją. Pagal portretuose matomus modelių apdarus (audinių faktūrą ir tekstūrą, sukirpimą, spalvingumą, kaklaskarių ir kaklaraiščių rišimo būdus ir dėvimus papuošalus, aksesuarus) dabar tiksliai galime atkurti svarbią gyvensenos kultūros sritį – išvaizdos kultūrą.

Naujoje savo knygoje „Deivė be diademos. Pokalbiai su portretais“ mados istorikas ir rašytojas Eugenijus Skerstonas aptaria išvaizdos kultūrą, nuoširdų dėmesį skirdamas moterims. Šį kartą autorius pasirinko neįprastą turinio dėstymo būdą – pokalbius su portretais, daugiausia aliejinės tapybos darbais. E. Skerstono pašnekovės – aukščiausiųjų jėgų valia žemėje gyvenusios, tačiau dabar jau nebylios esybės. Nepaisant to, pokalbiai liejasi laisvai, įtraukdami vaizduotę, jausmus, kūrinio paviršiumi keliaujantį žvilgsnį. Įvairūs šių dėmenų deriniai leidžia bendrauti su portretu net tada, kai pašnekovas tik įsivaizduojamas ar dailininko „pasufleruoto“ pavidalo.

Kviečiame į susitikimą su E. Skerstonu: autorius pristatys naująją knygą, auditoriją raginsime diskutuoti drauge ir užduoti kylančius klausimus. Po renginio galėsite įsigyti leidinį už leidėjo kainą.

Pašnekesių su portretais klausysimės balandžio 4 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Konferencijų salėje (V a.). Numatoma renginio trukmė – 1,5 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.

Sekite renginio naujienas „Facebook“ paskyroje ›