Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. balandžio 11 d.

Paskaita apie džiazo karalienę, pagal kurios balsą derindavo instrumentus

Ella Fitzgerald (1917–1996 m.) – viena įtakingiausių XX a. džiazo muzikos vokalisčių. Ji net 13 kartų apdovanota „Grammy“ prizu, taip pat gavo Nacionalinę menų premiją iš JAV prezidento Ronaldo Reagano ir Prezidento laisvės premiją iš George’o H. W. Busho. Džiazo muzikos mėgėjus kviečiame į paskaitą „Džiazo legendos. Dainininkė Ella Fitzgerald – 100“, kurioje galėsite išsamiau susipažinti su džiazo karaliene tituluojamos dainininkės asmenybe.

Dainininkė pasižymėjo savitu tembru, nepriekaištinga dikcija ir intonavimu, originaliomis improvizacijomis, taip pat plačiu balso diapazonu ir tobula vokaline technika. Likdama ištikima svingo tradicijai, ji dainavo ir bibopo, skato stiliumi, taip pat lyrines balades ir popmuzikos kūrinius („The Beatles“ kompozicijas, miuziklų melodijas).

1934 m. Ella, būdama vos keturiolikos metų, laimėjo Harlemo „Apollo“ teatro surengtą mėgėjų konkursą. Netrukus perspektyvią paauglę į savo orkestrą pasikvietė Chikas Webbas, firma „Decca“ išleido debiutinę plokštelę. Ch. Webbas buvo puikus mokytojas, o jaunoji Ella – talentinga ir darbšti mokinė, ji pradėjo rašyti tekstus ir kurti muziką. Ankstyva šlovė dainininkei nesutrukdė tobulėti, balsas subrendo, tapo sodresnis, šiltesnis. Net buvo teigiama, kad pagal jos balsą muzikantai galėdavo derinti savo instrumentus. E. Fitzgerald bendradarbiavo su žymiausiais džiazo muzikantais (Duke‘u Ellingtonu, Louisu Armstrongu, Countu Basie, Joe Passu, Dizzie Gillespie, Oscaru Petersonu ir kt.), su jais įrašė per 200 albumų ir 2 000 dainų, buvo parduota daugiau kaip 40 milijonų jos albumų.

Paskaitą skaitys muzikas Jonas Rimša. Klausysimės atlikėjos įrašų, bus eksponuojami įrašai iš Nacionalinės bibliotekos fondų.

Renginys vyks balandžio 13 d. 18 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Muzikavimo erdvėje (V a.). Numatoma renginio trukmė – 1,5 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.