Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. balandžio 18 d.

G. Lukšo filme „Vakar ir visados“ – lietuviškos savasties paieškos poezijoje ir dainoje

Trečiajame susitikime su režisieriumi Gyčiu Lukšu pristatysime 1984 m. pasaulį išvydusią kino juostą „Vakar ir visados“. Pagal poeto Marcelijaus Martinaičio scenarijų kurtame muzikiniame filme atgyja lietuviški papročiai ir apeigos, skamba Veronikos Povilionienės atliekamos lietuviškos dainos, sutartinės, instrumentinė muzika ir paties M. Martinaičio eilės.

Už kūrybišką nacionalinės literatūros interpretaciją kino kalba, o kartu ir už viso gyvenimo kūrybą praėjusiais metais Nacionaline kultūros ir meno premija įvertinto G. Lukšo filmografijoje – 16 televizijos ir kino filmų. Šiomis dienomis režisierius kurpia ateities planus, skaito naują lietuvių prozą ir poeziją, dalijasi kūrybiniais sumanymais. Kol naujos idėjos dar tik pakeliui, siūlome kartu su režisieriumi žiūrėti filmus, kurių siužetai, muzika, vaizdai ir veikėjai gyvena greta žiūrovų jau porą ar keletą dešimtmečių.

Antradienį vyksiančiame susitikime G. Lukšas pasidalins prisiminimais apie savotiško žanro filmo kūrimo aplinkybes. Auditorija turės galimybę pabendrauti su režisieriumi, kartu stebėti, kaip lietuviška savastis atveriama per meną, poeziją ir dainą, drauge su filmo kūrėju pasvarstyti, kaip kinta tautinė tapatybė.

Renginys vyks balandžio 18 d. 17.30 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Kino salėje (V a.). Renginio trukmė – iki 2 val. Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Įėjimas laisvas.

Kiti ciklo filmai

  • Balandžio 27 d. – „Vasara baigiasi rudenį“ (1982 m.)
  • Gegužės 4 d. – „Anglų valsas“ (1982 m.)
  • Gegužės 10 d. – „Žalčio žvilgsnis“ (1990 m.)