Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. balandžio 26 d.

17-oji nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė kviečia lankytojus kurti biblioteką drauge

Balandžio 24–30 d. garsiau prabils šalies bibliotekos: vyks jau 17-oji nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė, kurios tema atsigręžia į lankytoją, tardama jam: „#tuesibiblioteka“.

Visus bibliotekininkus ir bibliotekų misiją įgyvendinti padedančius specialistus kviečiame į šių metų temą pažvelgti skaitytojų, lankytojų, vartotojų akimis. Kokie žmonės ateina į bibliotekas? Ko jie tikisi? Kuo domisi? Visi jie skirtingi ir svarbūs: atviri, įdomūs, išmintingi, akiniuoti, žili, juokingi, draugiški, mokslininkai, mezgantys, pokštaujantys, keisti, greiti, kūrybingi, gražūs, nuoširdūs, linksmi, smalsūs, protingi, liūdni, žaismingi… Bibliotekos turi ir gali būti tokios, kokių reikia įvairiems į jas ateinantiems lankytojams.

Paskutinę balandžio savaitę bibliotekos kvies savo skaitytojus, bendruomenės narius, partnerius ir rėmėjus dalintis nuomonėmis ir idėjomis, kokios bibliotekos šiandien jiems reikia, kokia ji galėtų būti ir kaip kiekvienas galėtų prisidėti ir kurti šiuolaikinę biblioteką kartu. Kiekviena nuomonė yra svarbi ir gali tapti įkvėpimu bibliotekoms keistis ir keisti. Visose Lietuvos bibliotekose vyks bendruomenių renginiai, susitikimai su rašytojais, leidėjais, politikais, žiniasklaidos atstovais – siūlysime begalę progų drauge diskutuoti ar tiesiog pajusti bibliotekų vaidmenį, svarbą ir ateitį. Organizatoriai drąsina į bibliotekas grįžti ir skolininkus – visą savaitę, pavėluotai grąžinus knygas, nereikės mokėti delspinigių.

Nors Nacionalinės bibliotekų savaitės renginius siejanti tema vienija visas šalies bibliotekas, gali pasirodyti, kad ji yra skirta kaip tik Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai: po renovacijos atvėrusi duris, biblioteka tapo atvira iki šiol jos erdvėse neregėtoms veikloms ir paslaugoms, gundančioms nepraeiti pro šalį įvairiausio plauko lankytojus – nuo darželinuko iki kūrėjo ar mokslininko. Tad ir šia proga džiaugiamės galėdami pasiūlyti gausią renginių programą, ją suskirstėme į kelias grupes. Čia vyks ir oficialus Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės atidarymas, kuriame bus apdovanoti geriausi 2016 metų bibliotekininkai.


NACIONALINĖS LIETUVOS BIBLIOTEKŲ SAVAITĖS ATIDARYMAS
Šventiškai pasitiksime Bibliotekų savaitę.

Atidarymo šventė ir geriausių bibliotekininkų apdovanojimai
Balandžio 24 d. 16 val. Atrijus (III a.). Įėjimas laisvas.

Šventėje tradiciškai bus suteikti geriausių metų bibliotekininkų vardai ir įteiktos premijos bibliotekų specialistams už reikšmingiausius darbus bibliotekų veikloje ir išskirtinius profesinius laimėjimus per praėjusius 2016 m.

Atidarymas bus transliuojamas tiesiogiai per Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanalą ›

Chorinės muzikos koncertas
Balandžio 24 d. 18 val. Atrijus (III a.). Įėjimas laisvas.

Koncertuos Vilniaus Gedimino technikos universiteto akademinis choras „Gabija“ (meno vadovė ir vyriausioji dirigentė – Rasa Viskantaitė), Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) merginų choras (vadovai – lekt. Andrius Gilys ir prof. Tadas Šumskas) ir LMTA mišrusis choras (vadovai – doc. Dainius Puišys, doc. Gintautas Venislovas, prof. Jurijus Kalcas).


KŪRYBOS PRISTATYMAI
Gausiausia renginių grupė, kviečianti susipažinti su įvairių sričių kūrėjais ir pasigėrėti jų darbo rezultatais.

„Metai“ bibliotekoje: balandis
Balandžio 24 d. 18 val. Meno erdvė (V a.). Įėjimas laisvas.

Lietuvos rašytojų sąjungos leidžiamo mėnraščio „Metai“ balandžio numerio pristatymas. Dalyvaus autoriai Arūnas Spraunius, Algis Kalėda, Arvydas Valionis, Regimantas Tamošaitis. Susitikimą ves žurnalo vyriausiasis redaktorius Antanas Šimkus.

Filmas „Senekos diena“
Balandžio 25 d. 16.30 val. Kino salė (V a.). Įėjimas laisvas.

Drauge su kūrybine grupe auditorijai pristatysime režisieriaus Kristijono Vildžiūno filmą „Senekos diena“, taip pat kviesime ir pažiūrėti šį filmą.

Poezijos skaitymai
Balandžio 26 d. 16.30 val. Bendradarbystės erdvė (III a.). Įėjimas laisvas.

Klausysimės aktorės Jūratės Viliūnaitės skaitomų Juditos Vaičiūnaitės kanonų Barborai Radvilaitei.

Filmas „Vasara baigiasi rudenį“
Balandžio 27 d. 17.30 val. Kino salė (V a.). Įėjimas laisvas.

Ketvirtasis Nacionalinėje bibliotekoje vyksiantis susitikimas su režisieriumi Gyčiu Lukšu. Kviesime žiūrėti 1982 m. pasirodžiusį filmą „Vasara baigiasi rudenį“ ir pabendrauti su režisieriumi.

„Ellex Valiunas“ kolekcijos albumo „Ne vien grožis“ pristatymas
Balandžio 27 d. 18 val. Meno erdvė (V a.). Įėjimas laisvas.

Renginyje pristatysime albumą, skirtą moters atvaizdui „Ellex Valiunas“ meno kolekcijoje. Albume pateikti įvairiomis technikomis atlikti dailės kūriniai, atspindėję įvairių epochų dailininkų žvilgsnį į moterį – amžiną meno kūrybos objektą. Apie leidinį ir parodą papasakos albumo autorė ir to paties pavadinimo parodos kuratorė Giedrė Jankevičiūtė. Renginyje dalyvaus menotyrininkės Ieva Burbaitė ir Laima Kreivytė bei „Ellex Valiunas“ albumų leidybos projekto vadovė Jurgita Semenauskienė.

Susitikimas su žurnalu „Šluota“
Balandžio 28 d. 17 val. Konferencijų salėje (V a.). Įėjimas laisvas.

Susitikime dr. Neringa Klumbytė skaitys pranešimą tema „Prarastas juokas: slaptumo politika satyros ir humoro žurnale „Šluota“. Po paskaitos vyks diskusija su dailininkais Andriumi Cvirka, Jonu Varnu, Kęstu Šiaulyčiu ir žurnalistu Domu Šniuku.


PAŽINIMAS
Išgirsti ką nors naujo, suprasti, išmokti, pasigaminti patiems – programa, skirta smalsiems ir aktyviems.

Ekskursija po Nacionalinės bibliotekos Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyrių
Balandžio 25 ir 27 d. 16 val. Pagrindinis informacijos ir registracijos punktas (II a.). Registracija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Atvykę į ekskursiją susipažinsite su dokumentų konservavimo ir restauravimo procesais, išvysite, kaip gaminamas popierius ir kaip knygos prikeliamos naujam gyvenimui. Vietų skaičius ribotas, todėl maloniai prašome registruotis iš anksto.

Atvira paskaita „Garso įrašų istorija“
Balandžio 25 d. 15 val. Muzikavimo erdvė (V a.). Įėjimas laisvas.

Nuotaikingoje, įspūdžių kupinoje kelionėje garso įrašų istorijos labirintais sutiksite garsiausius XIX a. išradėjus: Tomą Edisoną, Aleksandrą Belą, Emilį Berlinerį ir kitus. Be to, susipažinsite su įvairiais garso įrašymo ir atkūrimo prietaisais, sužinosite, kuo gramofonas skiriasi nuo patefono ir kaip tolimoje Azijoje gyvenantys vabzdžiai prisidėjo prie garso įrašų gamybos.

Kūrybinės dirbtuvės „Exlibris“
Balandžio 26 d. 11 val. Meno erdvė (V a.). Įėjimas laisvas.

Susirinkusius supažindinsime su ekslibrisų istorija, pateiksime vaizdinės medžiagos ir literatūros, suteiksime galimybę patiems susikurti savo knygos ženklą, išraižyti ir jį nuo lino raižinio atsispausti.


JAUNAJAM SKAITYTOJUI
Mažiesiems ir jau ūgtelėjusiems skaitytojams skirti renginiai, kuriuose kviečiama dalyvauti visa šeima.

Rytmečio skaitymai su bibliotekininkais
Balandžio 24–28 d. 10 val. Vaikų ir jaunimo literatūros skaitykla (I a.). Registracija darželių ir mokyklų grupėms: el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. (8 5) 239 8561. Pavieniams lankytojams įėjimas laisvas.

Bibliotekų savaitę vyksiantys rytmečio skaitymai siūlys progą susipažinti su bibliotekos darbuotojais netikėtose Nacionalinės bibliotekos erdvėse. Jauniesiems lankytojams pasirinktas knygas skaitys ir su darbo kasdienybe ir iššūkiais supažindins įvairių sričių Nacionalinės bibliotekos specialistai: Jolita Steponaitienė, Inga Mitunevičiūtė, Donatas Kubilius, Julija Lukjančikova ir Lietuvos medicinos bibliotekos Informacijos skyriaus vedėja Regina Vaišvilienė.

Spektaklis „Drovusis klounas“
Balandžio 25 d. 10 val. Vaikų ir jaunimo literatūros skaitykla (I a.). Įėjimas laisvas.

Į šį Arkadijaus Vinokuro spektaklį kviečiame socialiai remtinų šeimų ir globos namų vaikus. Tai – išties linksmas klouno Misterio Arkado pasirodymas, skatinantis vaikus mąstyti: spektaklyje mažiesiems suprantama kalba pasakojama apie drovumą, pagalbą kitam, keliamos smurto ir patyčių problemos.

Kūrybinės dirbtuvės „Sukonstruok elektromechaninį knygų spėjiką“
Balandžio 26 d. 16.30 val. ir 28 d. 17.30 val. Dirbtuvės PATS SAU (I a.). Registracija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį..

Dirbtuvėse vieno suaugusiojo ir vieno vaiko komandos konstruos elektromechaninį knygų spėjiką, kuriuo naudodamosi galės rinkti geriausią knygą. Vietų skaičius ribotas, todėl maloniai prašome registruotis iš anksto.


NACIONALINĖS LIETUVOS BIBLIOTEKŲ SAVAITĖS UŽDARYMAS
Visą savaitę mankštinę protą ir dvasią, ją baigsime kūno mankšta.

Orientacinis dviratininkų žygis
Balandžio 28 d. 16 val. Nacionalinės bibliotekos laiptai. Registracija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Žygyje išsamiau susipažinsime su Nacionalinės bibliotekos istorija, ieškosime jos būties ženklų Vilniaus mieste, mindami dviračių pedalus. Vietų skaičius ribotas, todėl maloniai prašome registruotis iš anksto.


Išsamius renginių aprašymus pateiksime netrukus – kviečiame sekti naujienas mūsų interneto svetainėje ir „Facebook“ paskyroje.

Tu esi biblioteka. Tu gali ją keisti. Kurkime biblioteką kartu.