Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. balandžio 20 d.

„Open House Vilnius“ kviečia susipažinti su tikruoju Nacionalinės bibliotekos veidu

Šį savaitgalį prasideda jau trečią kartą Lietuvoje vyksiantis atviros architektūros savaitgalis „Open House Vilnius“, per kurį miesto gyventojai ir svečiai kviečiami susipažinti su išskirtine Vilniaus miesto architektūra – duris atvers net 50 pastatų.

Lankytinų objektų sąrašą puošia ir po ilgos rekonstrukcijos naujai sužibusi Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka – monumentalusis socialistinio realizmo architektūros paminklas, per pusę amžiaus ne tik tapęs mokslo ir žinių simboliu, bet ir nacionalinį tautos identitetą iki šiol kuriančiu ir formuojančiu istoriškai reikšmingu pastatu.

Ekskursijas vesiantys savanoriai supažindins lankytojus su neeiline pastato istorija ir architektūriniais sprendimais. Sužinosite, kas kūrė ir projektavo iš naujo atgimusį pastatą, kokius sudėtingus inžinerinius sprendimus slepia kontrastingas pastato interjeras, kuriame susipina paveldo detalės, modernūs baldiniai sprendimai ir šiuolaikinės technologijos. Taip pat išgirsite, kaip nuo 1963 m. duris atvėrusi puošniojo socialistinio realizmo stilių atspindinti Nacionalinė biblioteka kito, kol galiausiai susiformavo modernistinis jos veidas. Anuomet išgyvenusi beveik dešimtmetį trukusias statybas, kuriose dirbo ir vokiečių karo belaisviai, stovinti vienoje svarbiausių šalies aikščių biblioteka mena ne tik reikšmingą urbanistinį vaidmenį, bet ir avarinės būklės laikus bei renovaciją, trukusią beveik tiek pat, kiek ir statybos.

„Open House“ savaitgalis kasmet organizuojamas daugiau nei trisdešimtyje pasaulio miestų: Barselonoje, Helsinkyje, Romoje, Melburne, Niujorke ir daugelyje kitų. Visus šiuos miestus vienija tarptautinis tinklas „Open House Worldwide“ ir bendras tikslas – įtraukti visuomenę į pokalbį apie architektūros ir aplinkos kokybę, teikti išskirtinę galimybę žmonėms suprasti, mokytis ir pažinti pastatus ir erdves, tiesiogiai pajuntant jų dvasią.

Nemokamos ekskursijos rengiamos balandžio 22–23 d., 11–17.30 val. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje (Gedimino pr. 51, Vilnius). Ekskursijos vyks kas 15 min., jų dalyvius pasitiksime ant centrinių laiptų. Paskutinė ekskursija prasidės 17 val. Maksimalus žmonių skaičius grupėje – 20. Organizatoriai – „Open House Vilnius“ ir Nacionalinė biblioteka.

Sekite renginio naujienas „Facebook“ paskyroje ›

Daugiau informacijos rasite čia ›