Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. balandžio 28 d.

Artėja baigiamieji projekto „Pokalbiai apie emigraciją 2“ debatai

Gegužės 17 d. vyks baigiamasis Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vykdomo edukacinių renginių ciklo moksleiviams „Pokalbiai apie emigraciją 2“ renginys, į kurį susirinks rudenį prasidėjusiame projekte dalyvaujantys mokiniai iš Utenos apskrities gimnazijų. Idant pradėtų ruoštis iškilmingo baigiamojo renginio debatams, balandžio 26 d. gimnazistai susitiko Molėtų gimnazijose ir išbandė jėgas debatuose tema „Patriotiškumas yra svarbiau už pinigus?!“

Molėtų gimnazijoje nuo 2013 m. veikia aktyvus debatų klubas, sėkmingai dalyvaujantis debatų turnyruose ir integruojantis debatus į įvairių dalykų pamokas ir gimnazijos gyvenimą. Šiam klubui vadovaujanti rusų ir vokiečių kalbų mokytoja Valentina Zapolskienė ir patyrę debatų klubo nariai „Pokalbių apie emigraciją 2“ dalyvius supažindino su debatų metodu ir forumo debatų stiliumi, kuriuo ketinama organizuoti baigiamąjį renginį. Džiugu, kad į debatus „Patriotiškumas yra svarbiau už pinigus?!“ noriai įsitraukė ir kiti projekto „Pokalbiai apie emigraciją 2“ dalyviai.

Priminsime, kad projektas „Pokalbiai apie emigraciją“ gimė 2015 m.: tada bandomasis projektas buvo įgyvendintas Ukmergės Antano Smetonos gimnazijoje, o baigiamasis renginys, kuriame vyko debatai „Emigracija − ką manai?“, buvo surengtas Lietuvos Respublikos Seime, Konstitucijos salėje. Juose dalyvavo tuometinė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. 2016 m. vasarą projektas buvo pristatytas Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kolumbo (Columbus) mieste vykusioje Tarptautinės bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos (angl. International Federation of Library Associations and Institutions, IFLA) konferencijoje.

Sėkmingą pirmąjį projektą lydi dar platesnio masto projektas „Pokalbiai apie emigraciją 2“. Jis apima penkias Utenos apskrities gimnazijas: Zarasų „Ąžuolo“, Ignalinos, Molėtų, Anykščių Jono Biliūno ir Utenos Dauniškio. Kiekvienoje gimnazijoje 20 moksleivių grupės klausėsi Vytauto Didžiojo universiteto Lietuvių išeivijos instituto mokslo darbuotojų parengtų paskaitų apie lietuvių diasporos istoriją, kūrybinėse dirbtuvėse susipažino su sakytinės istorijos metodu, mokėsi atlikti interviu, nes kiekvienas projekto dalyvis yra gavęs užduotį parengti po du interviu su emigravusiais tautiečiais. Projektui pasibaigus, ši sakytinės istorijos medžiaga bus atiduota saugoti Molėtų, Anykščių, Zarasų, Ignalinos ir Utenos viešosioms bibliotekoms.

Kovo 8 d. gausus „Pokalbiai apie emigraciją 2“ dalyvaujančių gimnazistų būrys jau viešėjo Nacionalinėje bibliotekoje, kur susitiko su istoriku prof. habil. dr. Egidijumi Aleksandravičiumi, o vėliau grupėse aptarė ir vieni kitiems pristatė penkias temas: „Būti lietuviu – šlovė ar gėda?“, „Emigracija: kaip „uždirbami“ pinigai?“, „Mobilumas kaip gyvenimo būdas“, „Buvimas lietuviu už geležinės uždangos“, „Pilietiškumas šiandienos Lietuvoje“.

„Pokalbiai apie emigraciją 2“ – tai Nacionalinės bibliotekos edukacinių renginių ciklas, kuriuo siekiama plėsti mokinių žinias apie emigraciją, taip prisidedant prie jaunimo pilietiškumo ugdymo, tautinės savivokos puoselėjimo. Projekto naujienas galite sekti jo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ ›