Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. gegužės 2 d.

Gegužės 4 d.: „Prisimenu motinos balsą“: filmas apie lietuvių išeivį, operos solistą A. Voketaitį

Arnoldas Voketaitis – vienas ryškiausių lietuvių išeivių, operos solistas, pakerėjęs publiką boso-baritono tembru. Visame pasaulyje pripažintam atlikėjui teko pasirodyti visose didžiosiose Šiaurės, Pietų Amerikos ir Europos teatrų bei koncertų salėse. A. Voketaičio repertuarą puošia net 135 operų partijos.

Kviečiame į žymiajam solistui sukurto televizinės, meninės dokumentikos filmo „Prisimenu motinos balsą“ (2016 m.) peržiūrą, kurioje susipažinsite su šios neeilinės asmenybės gyvenimo ir karjeros istorija. Filmą pristatys jo režisierė Agnė Marcinkevičiūtė.

Solistas filmo kūrybinę grupę veda į ekskursiją po Čikagos operos „Lyric Opera“ koridorius ir sales, prisimindamas nepamirštamas dienas scenoje, kuriai atidavė 47-erius metus. Kino juostoje užfiksuoti pasirodymai operinės muzikos gerbėjams leis išgirsti ar prisiminti sodrų A. Voketaičio balsą ir jo įspūdingą laikyseną scenoje.

Voketaičio istorija prasidėjo praeito šimtmečio pradžioje, kai iš carinės Rusijos imperijos okupuotos Lietuvos, tikėdamiesi užsidirbti pinigų savo ūkiui ir grįžti į Lietuvą, emigravo jo tėvai –  iš Suvalkijos kilę Motiejus Voketaitis ir Agota Pilvelytė. Tačiau, kaip ir daugelio kitų lietuvių emigrantų šeimų, jų planus sujaukė žinia apie prasidėjusį Pirmąjį pasaulinį karą. 1930 m. jiems gimė sūnus Arnoldas. Nuo mažens Arnoldą supo motinos dainos, ji aktyviai dalyvavo lietuvių bendruomenės ir bažnyčios gyvenime. Būdamas 12 metų A. Vokietaitis pūtė trimitą, sukiojosi muzikinėje aplinkoje, Šuberto teatre susipažino su garsiuoju Ezio Pinca. „Atmink, kad dainavimą sudaro 10 procentų balso ir 90 procentų širdies“, – šie E. Pincos ištarti žodžiai M. Voketaičiui įsiminė visam gyvenimui.  Net ir pasiekęs pasaulinę šlovę, dainininkas nepamiršo savo šaknų, todėl jo intensyviame tvarkaraštyje visada atsirasdavo vietos lietuviškoms dainoms ir lietuvybę puoselėjančiai veiklai.

Laukiame jūsų gegužės 4 dieną 15 val. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) Kino salėje (V a.). Organizatorė – Nacionalinė biblioteka. Numatoma renginio trukmė –   2 val. Įėjimas laisvas.

Sekite renginio naujienas „Facebook“ paskyroje ›