Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. birželio 13 d.

Birželio 14 d.: dokumentinis filmas „Vėjų žemė“

Jau tapo tradicija, kad Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka lankytojams suteikia galimybę susipažinti su lietuviška menine dokumentika. Šį kartą kviečiame į itin juslingą, gaivališką ir įtraukiantį vakaro seansą – dokumentinio kino „Vėjų žemė“ peržiūrą ir susitikimą su jo kūrėjais. Šio etnografinės tematikos filmo režisierius, scenarijaus autorius Ernestas Samsonas drauge su jaunų entuziastų komanda analizuoja nedidukės etninės grupės, gyvenančios Šventojoje, buitį ir kultūrą.

„Vėjų žemėje“ nusikeliame į tą plotmę, kuri, atrodo, jau nebeegzistuoja, tačiau nedaugelis žino, kad Lietuvoje, Šventosios miestelyje, vis dar galima sutikti pačių tikriausių kuršių – paskutinių šios nykstančios Lietuvos latvių bendruomenės atstovų, sugebėjusių iki šiol išsaugoti gentines tradicijas ir puoselėjančių senųjų baltų istorijos, kultūros paveldą.

Dokumentinėje juostoje meistriškai atskleidžiamas ypatingas Šventosios koloritas. Pagrindinių veikėjų lūpomis pasakojama daugeliui nepažįstama šio miestelio istorijos pusė, autentiški liudijimai atskleidžia, kaip formavosi kuršių palikuonių kasdieninio gyvenimo ritualai, švenčių papročiai, supažindinama su tradiciniais amatais – žūkle, rankdarbiais. Kino juostoje svarstomi žmogaus egzistencijos, tapatybės klausimai, brėžiamos miestelio kultūros paralelės – baltiškosios ir latviškosios. Filmo turinį įrėmina nepakartojami lietuviško pajūrio – vėjų žemės – peizažo vaizdai.

Nesumeluotomis istorijomis su žiūrovais dalijasi šie pagrindiniai veikėjai:

  • Mikelis Balčius, kraštotyrininkas, archeologas, kolekcininkas, „Kuršių kultūros draugijos“ įkūrėjas ir pirmininkas, už kuršių tradicijų puoselėjimą 2001 m. apdovanotas Latvijos prezidentės trijų žvaigždžių ordinu;
  • Alma Flaksienė, liaudies dainų atlikėja, etnografinių pirštinių mezgėja;
  • Mikelis Piparas, buvęs kapitonas, garsus žvejys;
  • kiti kuršių bendruomenės nariai, paskutiniai išlikę kuršių palikuonys, Lietuvos pajūrio latviai ir jų artimieji.


Trumpai apie renginį

Data birželio 14 d.
Laikas 18 val.
Vieta Kino salė, V a.
Trukmė 1 val.
Įėjimas laisvas
Daugiau informacijos „Facebook“ paskyroje ›
Apie filmą ›


Maloniai kviečiame.