Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. birželio 27 d.

Palangos vasaros skaitykloje lankytojams atviros parodos

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Palangos vasaros skaitykla, birželį pradėjusi 51-ąjį sezoną, kviečia poilsiautojus ne tik skaityti, bet ir dalyvauti kultūros renginiuose ar tiesiog išgerti puodelį kavos. Kad ir kokią progą pasirinktumėte – šiaip ar taip, galėsite paganyti akis po skaitykloje eksponuojamas parodas.

Vitražo darbai

Palangos vasaros skaitykloje pristatomi Vilniaus dailės akademijos Monumentaliosios tapybos ir scenografijos katedros vitražo specialybės studentų darbai. Paroda siekiama supažindinti visuomenę su senas tradicijas Lietuvoje turinčios vitražo specialybės pokyčiais, joje išvysite daugiausia stiklo glazūravimo, klampinimo ir matinimo technikomis atliktus kūrinius.

Šiandienės tendencijos ir technologinių galimybių gausa sparčiai keičia architektūros ir interjero dizaino tendencijas. Niekas nebesvarsto spalvos reikšmės žmogaus psichikai ir savijautai. Pasitelkus dar ir šviesą, šis poveikis tik sustiprėja. Parodoje atskleidžiama vitražininkui tekusi didžiulė atsakomybė, o kartu ir džiaugsmas savo kūryba keisti aplinką ir veikti nuotaiką, kurti naujas patirtis ir žadinti emocijas.

E. K. Kriaučiūnaitės paroda „Vizioplūdžiai“

Grafikė tapytoja Elvyra Katalina Kriaučiūnaitė ne kartą apdovanota premijomis, diplomais ir medaliais. Tarp jų – Lietuvos Respublikos Vyriausybės kultūros ir meno premija (2012 m.), Lietuvos dailininkų sąjungos „Auksiniu ženkliuku“ (2005 m.), Lietuvos kultūros ministerijos valstybine stipendija (1996 ir 2003 m.).

„Vizioplūdžiai“ – taip pati dailininkė pavadino pirmąją savo tapybos parodą. Ja, be patetikos ir pompastikos, nesivaikydama projektinių „madų“ ir nepataikaudama vis labiau įsigalinčiam masiniam „formatui“, menininkė dalijasi savo prisiminimais apie mėgstamas Buenos Aires – miestą, kuriame gimė ir augo. Šią parodą galima vadinti prisiminimų pasauliu, o dailininkę – prisiminimų ir vizijų architekte.

Paroda elegantiškai spalvinga – kaip ir dera, kai vaizduojamas miestas, kuriame temperamentingai kalbama, aistringai šokama, garsiai raudama ir ugningai švenčiama. Gera gimti tokiame mieste, kurio būtasis laikas E. K. Kriaučiūnaitei yra toks pats svarbus, kaip ir esamasis. Todėl senojo miesto fragmentai, išreikšti per tapybinę plastiką, čia taip dera su šiuolaikinio didmiesčio fotografija.

Užsukite, grįždami nuo jūros. Lai vienas meno kūrinys keičia kitą. Laukiame jūsų Palangoje, adresu Vytauto g. 72.