Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. liepos 5 d.

Nacionalinėje bibliotekoje atidaryta paroda skirta Petrui Klimui

Nacionalinėje bibliotekoje atidaryta paroda „Petras Klimas: visada ieškojau Lietuvos“, taip pat pristatyta to paties pavadinimo knyga. Parodoje pristatoma dalis unikalios P. Klimo šeimos dovanos Lietuvos kultūrai – Nacionalinei bibliotekai perduota daugiau kaip 600 išskirtinių lituanistinių knygų, per dešimtmečius diplomato surinktų Europoje ir išsaugotų per visas istorines negandas. Parodoje galima pažiūrėti Lietuvos centriniame valstybiniame archyve saugomą dokumentinį filmą, kuriame demonstruojami P. Klimo sūnaus užfiksuoti kadrai iš P. Klimo ir kitų užsienyje Lietuvos Respublikai atstovavusių žymių diplomatų gyvenimo.

Susirinkusius svečius Nacionalinės bibliotekos generalinio direktoriaus vardu sveikino ir parodos idėją pristatė knygos sudarytojas Vilius Kavaliauskas, kalbėjo Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Antanas Kulakauskas, Nacionalinėje bibliotekoje įsikūrusio Adolfo Damušio demokratijos studijų centro vadovas Vidmantas Valiušaitis, Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos Spaudos ir informacijos departamento ambasadorius ypatingiems pavedimams, diplomatijos istorijos tyrinėtojas Vytautas Žalys ir Lietuvos Respublikos Seimo narys Žygimantas Pavilionis. Renginio svečius džiugino saksofonininko prof. Petro Vyšniausko atliekama muzika. Paroda lauks lankytojų iki rugpjūčio 30 d.

Petro Klimo vaidmuo Lietuvos istorijoje

P. Klimas (1891–1969 m.) – vienas jauniausių Vasario 16-osios akto signatarų. Jis aktyviai dalyvavo rengiant šį svarbiausią Lietuvos istorijoje dokumentą – mokslo istorikas prof. Libertas Klimka rašo, kad Vasario 16-osios Nepriklausomybės Aktas yra suredaguotas P. Klimo ranka. Lietuvių konferencijoje P. Klimas buvo išrinktas į Lietuvos Tarybą, tapo jos generaliniu sekretoriumi, o kartu – ir pirmuoju laikraščio „Lietuvos aidas“ redaktoriumi.

Visą likusį gyvenimą P. Klimas skyrė gimtajam kraštui ir jo žmonėms. Deleguotas į diplomatinę tarnybą, buvo paskirtas Lietuvos užsienio reikalų ministru. Dėl didelės išminties ir užsienio kalbų mokėjimo, gebėjimo savo analitiniuose laiškuose perteikti šalies vadovams perspektyvą ir rodyti demokratijos kelią, P. Klimas buvo tituluojamas geriausiu Lietuvos atstovu užsienyje.

P. Klimo rašytinis palikimas – dešimtys autorinių knygų, prisiminimų tomai, diplomatinės korespondencijos šūsnys. Jos gula į milžinišką išminties lobyną, vis įrašydamos naujus lapus į Lietuvos istoriją.

Projektą finansuoja Kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.