Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. liepos 21 d.

Naujas Nacionalinės bibliotekos projektas atsigręžia į Skandinavijos darbo su migrantais patirtį

Atsižvelgdama į tarptautines aktualijas, augantį migracijos tempą ir su juo susijusias socialines kitataučių integracijos problemas, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka pradeda įgyvendinti naują projektą – bus rūpinamasi bibliotekų personalo kompetencijų ugdymu, siekiant lengvinti ir skatinti tarpkultūrinį ir informacinį migrantų švietimą.

Projekto tikslas – įgyti patirties

Įgyvendinant projektą „Tarpkultūrinis ir informacinis migrantų švietimas – personalo kompetencijų ugdymas“ bus siekiama perimti gerąją Skandinavijos šalių patirtį. Nacionalinės bibliotekos, taip pat projekto partnerių – Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus ir Švenčionių rajono savivaldybės viešųjų bibliotekų – atstovai Danijos ir Suomijos viešosiose bibliotekose sieks įgyti žinių apie novatorišką darbą su imigrantais ir pabėgėliais ir taikyti jas savo atstovaujamų bibliotekų darbo praktikoje. Projekto dalyviai mokysis dirbti su migrantais ir pabėgėliais, sužinos, kaip paveikiai skatinti juos mokytis visą gyvenimą. Siekiant šių tikslų, ketinama parengti darbo su migrantais gaires kitoms Lietuvos bibliotekoms.

Planuojamas projekto poveikis

Planuojamas projekto poveikis susijęs su trimis adresatų grupėmis: tiesioginiais projekto dalyviais, jų atstovaujamomis organizacijomis ir projekto tiksline grupe – migrantais ir pabėgėliais.

Tikimasi, kad įgiję žinių projekto dalyviai geriau išmanys migrantų kontekstą, o nauja patirtis leis jiems sėkmingai dirbti su Lietuvos bibliotekoms nauja socialiai jautria tiksline grupe. Be to, viliamasi paskatinti geresnį darbuotojų tarpkultūrinį supratimą, sustiprinti jų rasinį ir kultūrinį sąmoningumą, pagerinti kalbinius įgūdžius. 

Įgyvendinus projektą, jame dalyvaujančios organizacijos galės pradėti dirbti su nauja tiksline grupe, kryptingai ir tikslingai teikti jai informacinio raštingumo ugdymo paslaugas. Be to, tikimasi sustiprinti organizacijų tinklą, sugebantį bendradarbiauti migrantų informacinės integracijos klausimais, ir užmegzti ryšius, leisiančius planuoti kitas bendras veiklas ateityje.

Tiesioginę projekto naudą pajus ir tikslinė jo grupė – migrantai. Vilniaus regione gyvenantys imigrantai gaus naujas informacinio raštingumo paslaugas, taigi pagerės jų gyvenimo kokybė tiek socialinėje, ekonominėje, tiek švietimo ir kultūrinėje srityse. Naujas idėjas ketinama paskleisti tarp visų Vilniaus regiono bibliotekų (ateityje – ir tarp Lietuvos viešųjų bibliotekų), tad jos pasieks viso regiono migrantus ir pabėgėlius – jie ne tik gaus naujas paslaugas, bet ir, tikimės, patirs atviresnį požiūrį į kitataučius, didesnę toleranciją ir geresnį kultūrų supratimą.

Projektas finansuojamas iš Švietimo mainų paramos fondo administruojamos programos „Erasmus+“ lėšų. Daugiau informacijos apie projektą rasite čia ›

Džiaugiamės galėdami būti tokių veiklų namais ir linkime projekto dalyviams sėkmės.