Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. rugpjūčio 7 d.

Nacionalinėje bibliotekoje testuojama pirmoji lietuviška popieriaus liejimo mašina

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos bendradarbiavimas su verslo struktūromis tęsiasi, džiaugiamės regimais jo rezultatais ir teikiama nauda. Vienas iš pavyzdžių – partnerystė su UAB „Labostera“, teikiančia įrangą pramonei ir mokslui. 

1995 m. Nacionalinės bibliotekos Informacijos išteklių departamento Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyrius (tuo metu – Dokumentų konservavimo ir restauravimo centras) iš Atviros Lietuvos fondo projekto lėšų įsigijo danų inžinieriaus ir restauratoriaus Pero M. Laurseno sukonstruotą ir pagamintą popieriaus liejimo mašiną. Ji šiame padalinyje naudojama iki šiol – šia mašina mechanizuotai restauruojame dokumentus, gaminame popierių, naudojamą rankomis restauruojant leidinius. 

Be senąsias knygas naujam gyvenimui prikeliančių užduočių, mašina tarnauja ir edukaciniais tikslais – ja demonstruojame popieriaus gamybos procesą gausiems bibliotekos lankytojams, įvairių projektų dalyviams ir studentams. 

Nieko nuostabaus, kad per du intensyvaus darbo dešimtmečius mašina susidėvėjo. Vieninteliai meistrai, sutinkantys remontuoti tokią specifinę įrangą, UAB „Labostera“ specialistai konstatavo, kad įrenginio eksploatavimo galimybės baigia išsekti. Taigi šiais metais UAB „Labostera“ pagamino patobulintos popieriaus liejimo mašinos bandomąjį modelį – dokumentų restauravimo mašiną DRM-1. 

Įrenginys liepos mėnesį buvo sumontuotas Nacionalinės bibliotekos Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriuje ir paliktas čia testuoti. Restauratoriai tikina, kad popieriaus gaminimo ir mechanizuoto restauravimo bandymai vyksta sėkmingai – naujoji mašina gamina kokybiškesnį popierių, ją lengviau eksploatuoti ir paprasčiau prižiūrėti. Reiškiame padėką UAB „Labostera“ už galimybę pirmiesiems išmėginti naująją lietuvišką popieriaus liejimo mašiną.