Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. rugpjūčio 22 d.

Rugpjūčio 25 d.: Vytauto V. Landsbergio filmo „Jono Meko antologija“ peržiūra

Paskutinį vasaros penktadienį, perpiet, kviečiame žiūrėti režisieriaus Vytauto V. Landsbergio filmą „Jono Meko antologija“. Be mūsų, susitiksiančių Nacionalinės bibliotekos kino klube, juo gėrėjosi žiūrovai tarptautiniuose kino festivaliuose Norvegijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir kino forume „Arsanalas“ Latvijoje.

Dar studijuodamas Vytautas V. Landsbergis pamėgo dokumentinio portreto žanrą ir savo filmuose įamžino ne vieną asmenybę –  menininką, režisierių Joną Meką, rašytojus Nijolę Miliauskaitę, Vytautą Bložę, Grigorijų Kanovičių, krepšininką Arvydą Sabonį, Orvidų akmenų muziejaus įkūrėją, menininką akmentašį Vilių Orvidą ir kitus.

Filme „Jono Meko antologija“ garsusis naujojo Amerikos kino pradininkas J. Mekas pasakoja savo biografiją, išdėsto kūrybinius kredo, požiūrį į avangardinį ir holivudinį kino meną, per atviras eseistines išpažintis kamerai mąsto apie amžinąsias žmogiškąsias vertybes. „Nereikia rūpintis gyvenimu. Jis eina savaime. Nedaug reikia: obuolio, duonos, dešros ir sūrio. Po teisybei, nenusimanau nieko apie nieką. Mes per daug nusimanome, per daug dedamės, kad viską žinom. Mes nieko nežinom. Nors ne, mes viską žinom...“, – dalijasi J. Mekas.

Filme susitiksime ir su J. Meko avangardinių eksperimentų bendražygiais – Salvadoru Dali, Johnu Lennonu, Yoko Ono ir antiakademinio-antimeninio judėjimo „Fluxus“ pradininku Jurgiu Mačiūnu. Filme gausu paties Jono Meko citatų, atspindinčių jo gyvenimo kelią ir kinematografinius ieškojimus.

„Planai, planai yra toks jau blogas išgalvojimas – planuot, viską suplanuot. Viskas, kas yra planuojama, dažniausiai pasibaigia blogai, nes tai ateina iš mūsų paviršutinio planavimo, neateina savaime iš giliai. Už kiekvieno plano paprastai būna šautuvas arba tankas, nes planus reikia įvykdyt, nesipriešint… Nes „mano planas yra geras“... Tai aš gyvenu be planų. Per daug planavimo, per daug žinojimo. Mes labai jau tikri, labai jau tikri. Bet užmirškim, pagyvenkim kokį dešimtmetį be žinojimo, netikrybėje. Pasiduokim intuicijai, įsiklausykim, bandykim įsiklausyti.“ (J. Mekas)

Trumpai apie renginį

Data rugpjūčio 25 d.
Laikas 12 val.
Vieta Kino salė, V a.
Trukmė 1 val. 10 min.
Dalyvavimas dalyvių skaičius ribotas, prašome registruotis čia ›
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›
Svarbu maloniai prašome gerbti vieniems kitus ir atvykti laiku; vėluojantys žiūrovai į salę nebus įleidžiami