Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. rugpjūčio 30 d.

Rugsėjo 1 d.: neatlygintinos kraujo donorystės akcija Nacionalinėje bibliotekoje

Žmogaus kraujas yra unikalus. Iki šiol pasaulyje jam nėra sukurta dirbtinio pakaitalo, kuris galėtų pakeisti donoro kraują. Būtent dėl šios priežasties yra labai svarbu, kad nuolat atsirastų žmonių, kurie dovanotų kraujo sužeistiesiems ir ligoniams. Pirmąją kalendorinio rudens dieną kviečiame dalyvauti Vilniaus universiteto ligoninės (VUL) Santaros klinikų Kraujo centro rengiamoje neatlygintinos kraujo donorystės akcijoje mūsų bibliotekoje.

Kasdien Lietuvoje kraujo reikia 200 žmonių. Kad būtų užtikrintas kraujo ir jo komponentų poreikis, būtina, kad į didžiausiuose miestuose esančius kraujo centrus kasdien ateitų ir kraujo duotų per 400 donorų. Pritrūkus kraujo komponentų, kraujo centrai geranoriškai dalinasi turimais ištekliais visoje Lietuvoje, tačiau kraujo Lietuvos ligoninėse šiuo metu labai trūksta.

Vienintelis kraujo gavimo šaltinis – kiti žmonės, o perpylimui naudojamas kraujas turi būti saugus, dovanotas sveikų donorų. Nelikite abejingi, dalyvaukite rengiamoje akcijoje. Jūsų dovanotas kraujas kam nors virs gyvenimu!

Per akciją Nacionalinėje bibliotekoje gauti kraujo komponentai bus naudojami Santaros klinikose gydomiems pacientams. Čia kraujo komponentai naudojami per operacijas, sergantiems kraujo vėžiu, ligoniams po kaulų čiulpų transplantacijos, vaikų ligoninės mažiesiems pacientams gydyti.

Kraujo donoru gali būti sveikas asmuo nuo 18 iki 65 metų. Rekomenduojamas donoro svoris ne mažesnis kaip 50 kilogramų. Apie 10 min. užtrunka užpildyti anketą, jūsų sveikatą įvertina gydytojas. Kraujo paėmimo procedūra tęsiasi iki 15 minučių.

Nepamirškite, kad nėra geresnio laiko už esamąjį ir kad kai kam labai reikia jūsų pagalbos būtent šią minutę. Pajuskite, kaip gera padėti kitam. Kilnu būti donoru!

Trumpai apie akciją

Data rugsėjo 1 d.
Laikas 11–19 val.
Vieta Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Dalyvavimas savanoriškas
Organizatoriai VUL Santaros klinikų Kraujo centras
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›