Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. rugsėjo 2 d.

Rugsėjo 7 d.: režisierių L. Augučio ir D. Ulvydo filmo „Vabzdžių dresuotojas“ peržiūra ir susitikimas su autoriais

Nacionalinė biblioteka pradeda naują rubriką „Kino portretas“. Kartą per mėnesį kinu besidomintys mūsų lankytojai turės galimybę susipažinti su įdomiais, žinomais, kino menui nusipelniusiais ir į istoriją patekusiais kūrėjais. Pirmajam „Kino portretų“ susitikimui siūlome pažintį su žymiu kinematografininku, lėlinės animacijos pradininku Vladislovu Starevičiumi (1882–1965). Lietuviško kinematografo pradininkas, išgarsėjęs visame pasaulyje kaip savitos lėlių animacijos pionierius, vadintas šios meno krypties stebukladariu, dar tituluotas Europos Voltu Disnėjumi. 2008 m. Lietuvoje buvo sukurtas 53 min. trukmės visametražis meninės dokumentikos filmas „Vabzdžių dresuotojas“.

Filmo siužetinė linija – tai Vabalo-Lėlės, kuris yra pagrindinis filmo personažas, meilės istorija. Vabalas keliauja po paslaptingą Starevičiaus kūrybos bei gyvenimo labirintą, ieškodamas savo prarastos meilės – Karalienės Liūtės. Vabalas turi pažinti kino meistro V. Starevičiaus gyvenimą ir jį „dekoduoti“ tam, kad rastų ir atgaivintų Liūtę. Beieškodamas „kodo“, jis sutinka įvairių žmonių – kino ekspertų ir šiuolaikinių animatorių. Būtent šie ekspertai padės vabalui „atrasti“ V. Starevičių, nušviesdami svarbiausius ir įdomiausius jo gyvenimo bei kūrybos aspektus. Kartu jie apžvelgs esmines ankstyvojo kinematografo bei XX a. politines-istorines Europos realijas. Be kitų ekspertų, filme pasirodys žymūs eksperimentinės animacijos kūrėjai, britai broliai dvyniai – Stephenas ir Timothy Quay, animacijos istorijos ekspertas iš Norvegijos Gunnaras Stromas, lenkų meno ir kino kritikas Marcinas Gizycki, šviesaus atminimo Lietuvos kino kritikas Skirmantas Valiulis ir kiti. Aktoriui Gediminui Girdvainiui teko subtilus stebuklinio pasaulio šeimininko vaidmuo.

„Filmo idėja brandinta beveik devynerius metus. Visada maniau, kad lietuviško kino ateitis – tarptautinė produkcija. Ieškojau temos, kuri sudomintų ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio žiūrovus. Genialus kino kūrėjas V. Starevičius savo kūrybos kelią pradėjo Lietuvoje, vėliau dirbo Rusijoje, o po revoliucijos emigravo į Prancūziją. Kas gali būti įdomiau nei dirbti su tokia medžiaga. „Vabzdžių dresuotojas“ – tai tarptautinis projektas, kuriam vadovavo lietuvių kompanija „ERA FILM“, – sako filmo prodiuserė ir idėjos autorė Rasa Miškinytė.

Dokumentinis filmas „Vabzdžių dresuotojas“ sukurtas kartu su „SE-MA-FOR Film production“ (Lenkija), NFK (Japonija), AVRO (Nyderlandai), „YLE Co-productions“ (Suomija), DR-TV (Danija), SVT (Švedija), NRK (Norvegija), TSR (Šveicarija), ETV (Estija), LRT (Lietuva). Filmą kūrė tarptautinė komanda: režisieriai Linas Augutis, Donatas Ulvydas, animacijos režisierius Marekas Srobecki. Muziką filmui sukūrė Linas Rimša, operatorius Ramūnas Greičius, dailininkė Jurgita Gerdvilaitė.

Filmas parodytas Europos dokumentikos festivalyje „What’s Art Doc?“ Londone, taip pat kino festivaliuose Rygoje, Karlovi Varuose, Maskvoje, Liubeke, Leipcige, Taivane, Taline, Berdianske (Ukraina). Filmas pelnė ne vieną prestižinį apdovanojimą. Lietuviško kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė 2009“ ceremonijoje laimėtos nominacijos net 4 kategorijose: „Geriausias režisieriaus darbas“,  „Geriausias scenarijus“, „Geriausias kompozitoriaus darbas“; Rasai Miškinytei įteiktas apdovanojimas už profesinę meistrystę kaip geriausiai prodiuserei.

Filmo kūrimą rėmė Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Kultūros ir sporto rėmimo fondas, „Media plius“, Lenkijos kino institutas. Filmui suteiktas UNESCO patronažas.

Trumpai apie renginį

Data
rugsėjo 7 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Kino salė, V a.
Trukmė
2 val.
Dalyvavimas
dalyvių skaičius ribotas, prašome registruotis čia ›
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook" ›
Svarbu
maloniai prašome gerbti vieniems kitus ir atvykti laiku; vėluojantys žiūrovai į salę nebus įleidžiami