Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. rugsėjo 12 d.

Tomas Venclova: „Iš dviejų pilietybių, kurias turiu, labiau didžiuojuosi lietuviškąja“

Tomas Venclova – poetas, vertėjas, eseistas, publicistas, Lietuvos nacionalinės premijos laureatas. Šiais metais T. Venclova švenčia 80-metį – šia proga Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje surengtas vakaras „Apie laiką, viltį ir poeziją. Dialogas su Tomu Venclova“. Diskusijoje, kurioje dalyvavo ir pats poetas, buvo aptartas T. Venclovos indėlis į kultūrą, jo darbų bei minties tęstinumas šiandieninėje Lietuvoje.

Diskusijos moderatorius istorikas Aurimas Švedas pristatydamas susirinkusiems poetą teigė, jog T. Venclova kalba ir primena mums tai, kas svarbiausia.

Poetas T.Venclova, diskusijos pradžioje sakė: „Susirinko daugiau žmonių, nei tikėjausi. 80 metų nėra pats linksmiausias amžius, jei kartais bus 90 metų jubiliejus – bijau, kad būsiu blogesnės fizinės ir psichologinės būklės. O dabar – rašau diena iš dienos. Dalyvauju literatūros vakaruose ne tik Lietuvoje, bet ir kitose šalyse.“

T. Venclova su susirinkusiais jo literatūros mėgėjais dalinosi nuotaikingomis istorijomis apie savo keliones po įvairius pasaulio kraštus: „Visiems, kurie gali ir nori, rekomenduoju pamatyti Etiopiją. Kelionės po tokias šalis reikalauja tam tikros įtampos, tačiau mane tai džiugina.“

Pradėdamas diskusiją poetas publikai pristatė ir naujausius savo eilėraščius.

Anot literatūros kritikės Virginijos Cibarauskės, poetinių formų kultūra, kuri šiais laikais yra gan reta, poeto biografija ir aiškiai suformuluota egzistencinė stoiška laikysena kuria išskirtinumo įspūdį, skaitant T. Venclovos kūrybą.

T. Venclova dalinosi prisiminimais: „Jaunystėje, kai pradėjau rašyti eiles, supratau, kad iš to nepragyvensiu. Tačiau iš kažko gyventi reikėjo, norėjosi atsiskirti nuo tėvų ir gyventi savarankiškai.“

Poetas pasakojo, kad teko svarstyti daug įvairių pragyvenimo būdų – vertimai, fizinis darbas ar darbas radijuje, darbas Amerikos kongreso bibliotekoje. Galiausiai poetas pasakojo pasirinkęs akademiko darbą: „Tai atėmė daug laiko ir jėgų, tačiau su laiku man pradėjo patikti, iš šio darbo ir gyvenau.“

T. Venclova teigia, jog yra linkęs aiškinti ir komentuoti savo eiles. „Dažnai kritikai rašo nesąmones. Sakykime, eilėraštis „Du apokrifai“. Vienas kritikas parašė, jog tai vokiečių belaisvis sovietų nelaisvėje, nors eilėraštis buvo ne apie vokiečių belaisvį, o lenkų“, – pasakoja rašytojas.

Tyrinėjant literatūrą, anot diskusijos dalyvio Sauliaus Vasiliausko, labai svarbu autoriaus savirefleksija, jo vaikystės prisiminimai. „Ankstyvasis Tomo Venclovos biografijos laikotarpis man atrodo kupinas idėjinių, kūrybinių aistrų“, – teigė S. Vasiliauskas.

„Jei Lietuva nebūtų turėjusi Tomo Venclovos, mums būtų tekę jį išgalvoti. Tomas Venclova niekada nesitaikė prie sisteminio požiūrio, prarasto orumo problema niekada jo nekamavo. Tomas Venclova savo publicistikoje išlaikė absoliučiai sąžiningą poziciją, žinodamas, kuo rizikuoja“, – teigė 15min žurnalistas Paulius Gritėnas.

Dialogo su T. Venclova metu paliesta ir politikos tema. Poetas juokauja, kad pikčiausias palinkėjimas žmogui: „Kad tu gyventum įdomiais laikais.“

Anot rašytojo, jo karta gyveno išties įdomiais laikais, dabartinė karta mažiau įdomiais, kartais net visai neįdomiais.

„Šie įdomūs laikai daug ko išmoko. Yra pavojus, kad vėl artėja įdomūs laikai“, – apie dabartinę politinę situaciją kalba profesorius.

„Aš mačiau ne tik Putiną, bet ir Staliną. Galiu pasakyti, kad skirtumas tarp jų yra, bet norėčiau, kad tas skirtumas būtų didesnis. Blogiausia būtų, jei Lietuva prisidėtų prie šios neonacionalistinės grupuotės. Lietuvoje padėtis geresnė nei Lenkijoje, Vengrijoje, Rusijoje, Baltarusijoje ar net Amerikoje. Iš dviejų pilietybių, kurias turiu, labiau didžiuojuosi lietuviškąja“, – teigia T. Venclova.

„Tomas Venclova man yra paribio žmogaus idealas. Žmogus, tvirtas savoje tapatybėje, tačiau kartu tiesiantis tiltus per sienas, kurios mus padalino dėl istorijos, ideologijų, religijos, tautybės ar kitų priežasčių. Kitame matyti ne karikatūrą, ideologijos atspindį, kraujo grupę, kalbą, o visų pirma žmogų – tai yra visos jo kūrybos esencija“, – teigė diskusijos dalyvis portalo bernardinai.lt vyriausiasis redaktorius Donatas Puslys.

Jubiliejinio vakaro dalyviai kartu su poetu T. Venclova aptarė pagrindinius kūrėjo darbus, esminius gyvenimo akcentus ir jų įtaką mūsų visuomenei bei literatūros ir kultūros palikimui, o po diskusijos gerbėjai, nešini gėlių puokštėmis, poetą sveikino su jubiliejumi.

Straipsnis iš naujienų portalo 15min.lt

Taip pat kviečiame skaityti straipsnį portale Lrt.lt.