Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. rugsėjo 15 d.

Rugsėjo 20 d.: paskaita „Džiazo legendos: Taddui Dameronui – 100“

Sveiki visi, mėgstantys džiazą, – į jus kreipiamės ne šiaip sau: Nacionalinė biblioteka tęsia paskaitų ciklą apie džiazo legendas, kurių 100-osios gimimo metinės rikiuojasi šių metų dienose. Praeitą sezoną kalbėjomės apie pianisto ir kompozitoriaus Thelonious Monko, trimitininko Dizzy Gillespie, kompozitoriaus ir saksofonininko Jano Garbareko ir dainininkės Ellos Janes Fitzgerald muzikinį palikimą. Kviečiame sugrįžti į rudens ritmą ir susipažinti su dar vienu džiazo atlikėju, spalvinga ir savita asmenybe – Taddu Dameranu (1917–1965 m.).

Džiazo vilkai žino – amerikiečių kompozitorius, pianistas ir aranžuotojas T. Dameronas buvo vadinamas „bopo romantiku“, o džiazo kritikas Scottas Yanowas jį apibūdino kaip patį žymiausią bibopo eros kompozitorių ir aranžuotoją. Na, o į tokius vilkus norintys išaugti vilkiukai mielai laukiami paskaitoje.

Muzikinėje atlikėjo karjeroje galime sutikti daug žymių to meto veidų. Jis grojo ansambliuose su tokiomis džiazo įžymybėmis kaip Countas Basie, Artie Shaw, Jimmie Luncefordas, D. Gillespie, Billis Eckstine’as, Sarah Vaughan, Fatsas Navarro, Milesas Davisas, Dexteris Gordonas ir kt. Nuo 1940 m. T. Dameronas rašė aranžuotes D. Gillespie ansambliui, o 1948 m. subūrė savo kolektyvą, kuriame grojo su F. Navarro. Nuo 1961 m. T. Dameronas bendradarbiavo su Michaelu Jacksonu, Sonny Stittu ir Blue Mitshellu.

Įdomu tai, kad būdamas įtakingiausias bibopo eros muzikas, T. Dameronas rašė kompozicijas ir svingo bei sunkiojo bopo stiliais. Pats T. Dameronas yra sakęs, kad jam, kaip kompozitoriui, didžiausią įtaką turėjo George’o Gershwino ir Duke’o Ellingtono kūryba. Kai kurios T. Damerono kompozicijos šiandien vadinamos džiazo standartais.

Visa tai ir dar daugiau išgirsite iš muziko Jono Rimšos lūpų, drauge klausysimės T. Damerono įrašų.

Trumpai apie renginį

Data
rugsėjo 20 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Muzikavimo erdvė, V a.
Trukmė
1 val. 15 min.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“ ›