Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. rugsėjo 15 d.

Rugsėjo 22 d.: susitikimas su N. Skrudupaite ir filmo „Rojaus atspindžiai pagal Birutę Mariją Galdikas“ peržiūra

Kviečiame į išskirtinius Nacionalinės bibliotekos kino pietus, perkelsiančius žiūrovą iš lietingų Vilniaus gatvių į Indonezijos džiungles.

„Mano tikrieji namai ten, kur mano širdis – Kempliky nacionaliniame parke“, – sako garsiausia šių laikų antropologė dr. Birutė Marija Filomena Galdikas. Nors Lietuvoje ji – reta viešnia, tačiau visą laiką didžiuodamasi pabrėžia savo baltišką kilmę ir simpatiją Lietuvai.

Indonezijos tropikų miškuose dr. B. M. F. Galdikas praleido daugiau nei 40 metų, kur iki šiol tyrinėja ir saugo „paskutinę medžiuose gyvenančią didžiąją žmogbeždžionę“. Per tuos metus orangutanai beveik išnyko dėl kertamų džiunglių ir brakonierių, gaudžiusių juos ir pardavinėjusių tiek pavieniams pirkėjams, tiek zoologijos sodams ar laboratorijoms.

Orangutanų globos centre Borneo saloje, Kalimantane lankėsi žurnalistė ir keliautoja Neringa Skrudupaitė. Grįžusi ji sukūrė dokumentinį filmą, jį ir kviečiame pažiūrėti drauge. Tai – dokumentinė apybraiža apie dr. B. M. F. Galdikas – garsiausią lietuvių kilmės šiuolaikinės primatologijos, gamtos apsaugos specialistę, vieną žymiausių šimtmečio mokslininkių ir kelių knygų apie nykstančią orangutanų rūšį autorę. Žinomiausia iš jų – autobiografinė knyga „Rojaus atspindžiai: mano metai Borneo saloje su orangutanais“, išleista 1995 m.

Filme „Rojaus atspindžiai pagal Birutę Mariją Galdikas“ užfiksuota mokslininkės darbo kasdienybė, didžiausi iššūkiai ir įspūdinga laukinė gamta. Kino juostą pristatys ir su renginio svečiais įspūdžiais dalinsis jo kūrėja N. Skrudupaitė.

Trumpai apie renginį

Data
rugsėjo 22 d.
Laikas
12 val.
Trukmė
1 val.
Vieta
Kino salė, V a.
Įėjimas
laisvas
Bendradarbiauja
Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“›
Svarbu
maloniai prašome gerbti vieniems kitus ir atvykti laiku; vėluojantys žiūrovai į salę nebus įleidžiami