Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. rugsėjo 20 d.

Nacionalinėje bibliotekoje praūžė jubiliejų švenčiančios legendinės grupės BIX vakarai

Buvo veiksmo. Buvo džiugesio, muzikos, apkabinimų, šypsenų, šėlionių, dar sykį muzikos, gėlių ir net tortas. Rugsėjo 18–19 dienomis Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka buvo tapusi simboline legendinės Lietuvos roko grupės BIX gimtadienio, apibrėžiančio solidų skaičių, ambasada. Per tris dešimtmečius grupė sukaupė neįkainojamos archyvinės medžiagos, ja per Nacionalinėje bibliotekoje vykusius renginius pasidžiaugė ir pati, ir, žinoma, pasidalijo su savo gerbėjais. 

Rugsėjo 18 d. BIX grupės fanus ir meno gurmanus kvietėme susipažinti su Sauliaus Urbonavičiaus-Samo autoriniais tapybos darbais. BIX lyderis studijavo Šiaulių universitete, Dailės fakultete, be to, visus tuos metus jis vienintelis rūpinosi BIX stiliumi, sukūrė visų grupės albumų viršelius. Tądien įvyko ir atviros bei intriguojančios dokumentinės medžiagos, atskleidžiančio grupės istoriją, pristatymas. Šioje vaizdo medžiagoje savo istorijomis dalijasi buvę ir esami grupės nariai, svarbiausios Lietuvos muzikos pasaulio asmenybės, kultūros, meno atstovai. Kino juostoje atvirai pasakojama šlovinga, tačiau tragiškais įvykiais pažymėta grupės istorija. Žiūrovų akims pateikti unikalūs archyviniai kadrai, dienos šviesos (ar kino salės tamsos) laukę net trisdešimt metų. 

Rugsėjo 19 d. į dokumentinės medžiagos peržiūras kvietėme atvykti visus, negalėjusius dalyvauti jos pristatyme. Kad istorija nesustotų ties apvaliu skaičiumi, o būtų gyva ir šiandien, įdienojus Nacionalinės bibliotekos garso įrašų studijoje susirinkę žymiausi Lietuvos atlikėjai įrašė specialų kūrinį, skirtą grupės trisdešimtmečiui. Renginių maratoną į finišo tiesiąją išvedė pokalbių šou „BIX istorija per muziką“, jo vedėjas Martynas Starkus išprovokavo atlikėjus papasakoti nutylėtas istorijas iš grupės gyvenimo, o žiūrovų oda šiurpuliukais bėgiojo atliekamos garsiausios grupės dainos. 

Daugiau šventinių dienų akimirkų rasite čia ›

Renginių atspindžiai žiniasklaidoje: