Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. rugsėjo 29 d.

Rugsėjo 29 d.: tušo, plunksnos ir popieriaus sintezė. Susitikimas su dailininke S. Monstavičiūte

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia susipažinti su kaligrafijos estetika ir rašto meno galimybėmis. Apie šią meno rūšį kalbės dailininkė grafikė Sandra Monstavičiūtė. Kaligrafė įsitikinusi, kad menininko kaligrafo užduotis yra pirmiausia išjausti, suvokti tekstą ir tik tada jį atskleisti, interpretuoti sava kalba – subjektyviai, individualiai, nepakartojamai. Ir, pasak grafikės, to negali atlikti net tobuliausia kompiuterinė programa, nes ji neturi jausmų.

Kaligrafija (gr. kallos (grožis) + grapho (rašau)) – dailyraštis, gražaus ir raiškaus rašymo menas, vėl atgimęs XX amžiuje, atrado naujas raiškos galimybes ir savo nišą.

Susitikime su dailininke bus pristatyti Maijos Kadike (Latvija) tekstai „Angelų maldos“, kuriuos S. Monstavičiūtė pavertė kaligrafijos meno kūriniais. Dailininkė sako, kad šiuos tekstus ji pasirinko neatsitiktinai. „Mane įkvėpė neriboti galimybių klodai reikšti ir įkūnyti prasmes, jas jungiant su kaligrafiškai užrašytu tekstu, kartu teikiant prioritetą rašto funkcionalumui, kad jis būtų aiškus ir įskaitomas“, – kūrybinius impulsus, lėmusius jos norą užrašyti „Angelų maldas“, prisimena menininkė.

Dešimties dailininkės S. Monstavičiūtės kaligrafijos tekstų ekspozicija bibliotekos Meno erdvėje bus eksponuojama iki spalio 13 d. Taip pat spalio mėnesį menininkė kvies į jos vedamas kūrybines kaligrafijos dirbtuves, bet pradžioje – esate laukiami susitikime su dailininke kaligrafe S. Monstavičiūte.

Trumpai apie renginį

Data rugsėjo 29 d.
Laikas 18.30 val.
Vieta Meno erdvė, V a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas