Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. spalio 4 d.

Nacionalinėje bibliotekoje vyko konferencija apie muzikos ir garso dizaino vaidmenį filmuose ir naujose medijose

Naujosios medijos, suteikiančios prieigą prie turinio bet kada ir bet kur, taip pat interaktyvi vartotojų sąsaja iš esmės keičia kūrybiškumo, meno gamybos ir jo vartojimo sampratą. Medijų pagrindu besiformuojančios naujos socialinės bendruomenės ir bendravimo formos turi įtakos ir muzikos procesams, bręsta būtinybė juos permąstyti.

Muzikos ir garso dizaino vaidmuo kine ir naujosiose medijose yra vienas reikšmingiausių. Vis dėlto šios muzikos sritys moksliniame Lietuvos diskurse aptariamos nepelnytai retai – jei išvis yra pastebimos. Nors Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje rengiami kino ir taikomosios muzikos kompozicijos specialistai, bendradarbiavimas tarp skirtingų – kino, medijų, garso dizaino ir muzikos – sričių atstovų yra pasyvus. Priešingai nei užsienio šalyse, kur įvairių sričių specialistus vienijantys, jų bendradarbiavimą skatinantys renginiai yra prioritetiniai.

Siekiant užpildyti šias spragas, rugsėjo 28–30 dienomis Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje surengta konferencija „Muzika ir garso dizainas filmuose ir naujose medijose. Kai teorija susiduria su praktika“. Renginį organizavo Lietuvos muzikos ir teatro akademija (LMTA) kartu su Europos kino ir TV mokyklų asociacija (pranc. Groupement Européen des Ecoles de Cinéma et de Télévision, GEECT).

Konferencijoje sulaukta daugiau nei 60 garbingų svečių iš viso pasaulio. Pagrindiniai renginio pranešėjai – žymus kompozitorius Michelis Chionas (Prancūzija), daugybės knygų autorė, tyrėja Claudia Gorbman (Jungtinės Amerikos Valstijos), praktikas ir prestižinės Londono garso konferencijos organizatorius Larry Sideris (Jungtinė Karalystė), garso dizaino interaktyviose medijose specialistas Stephenas Deutchas (JK), kino muzikos teoretikas Aneris Premingeris (Izraelis) ir kiti. Renginyje dalyvavo Tarptautinės filmų ir televizijos mokyklų asociacijos (pranc. Centre International de Liaison des Ecoles de Cinéma et de Télévision, CILECT), taip pat Europos, Lotynų Amerikos, Azijos, Afrikos, Amerikos kino mokyklų garso kine ir medijose specialistai, aukštųjų kino mokyklų dėstytojai. Renginį moderavo Lietuvos Respublikos Seimo narys, ambasadorius, buvęs Lietuvos nuolatinės atstovybės prie UNESCO vadovas dr. Arūnas Gelūnas ir prof. Mindaugas Urbaitis.

Konferencijoje Lietuvos mokslininkai, menininkai, studentai galėjo tiesiogiai susipažinti su įvairių šalių mokslininkų darbais, geriau suvokti pasaulines kino, naujųjų medijų muzikos ir garso dizaino raidos tendencijas. Tikimasi, kad ši patirtis paskatins juos drąsiau žengti naujų mokslo projektų ir tyrimų keliu, analizuojant ir įtraukiant į pasaulinį kontekstą lietuvišką muziką.