Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2017 m. spalio 5 d.

Prasidėjo A. J. Greimo metinėms skirtų renginių ciklas

Šiemet Lietuva švenčia 100-ąsias Algirdo Juliaus Greimo gimimo metines. Minėdama šią sukaktį, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka rengia projektą „Algirdas Julius Greimas: sugrįžimai“ ir spalio mėnesį kviečia visuomenę dalyvauti įvairiuose renginiuose, kurių pirmieji jau atvėrė duris A. J. Greimo paieškų link.

Renginių ciklą pradėjo spalio 3 d. įvykęs interaktyvios keliaujančios parodos „Pasaulis semiotiko akimis“ atidarymas, sulaukęs daugybės lankytojų ir garbių svečių. Parodą organizuoja Nacionalinė biblioteka drauge su Lietuvos nacionaline UNESCO komisija. 

Savo kelionę po pasaulį ekspozicija pradėjo dar gegužės mėnesį simbolinėje A. J. Greimui vietoje – Paryžiaus aukštojoje socialinių mokslų mokykloje. Viename iš šios mokyklos padalinių mokslininkas 1965 m. vadovavo semiolingvistinių tyrimų seminarui, kurio pagrindu susiformavo garsioji Paryžiaus semiotikos mokykla. Parodą sudaro kelios dalys – „Semiotizatorius“ (skirtingais aspektais semiotiškai išnarstyti kasdienybės objektai) ir trys pasakojimai: apie Greimo gyvenimo vaidmenis, jo įkurtą semiotikos mokyklą ir kelias svarbias semiotines sąvokas. Netradicinė ir netikėtumų kupina paroda atvira lankytojams iki lapkričio 5 d.

Tą patį vakarą visi, besidomintieji A. J. Greimu ir jo palikimu, sugužėjo į Konferencijų salę, kurioje vyko Ryčio Zemkausko režisuoto dokumentinio filmo „Cherchez Greimas“ pristatymas ir diskusija su autoriumi. Dar prieš filmo pristatymą R. Zemkauskas teigė: „Greimas pilnas prieštaravimų ir filme yra labai daug detalių, kurios tą parodo. Pavyzdžiui, jam, kuris visą gyvenimą stengėsi vakarietinti ir „miestinti“ Lietuvą, staiga pasisuka gyventi kaime – ir ne šiaip troboje, o... pamatysite patys. Mėgstu, kai žiūrovas pats iššifruoja, kodėl viena ar kita yra rodoma ar sakoma. Tai juk irgi semiotika.“ Negalėjusius atsiliepti į šį R. Zemkausko kvietimą antradienį raginame nenusiminti: Nacionalinėje bibliotekoje ketinama rengti pakartotines šio filmo peržiūras. Filmo kūrybinė grupė: R. Zemkauskas (režisierius), Sigita Trainauskienė (scenarijaus autorė), Gvidas Kovėra (operatorius) ir Tomas Rugys (montuotojas).

Laukiame jūsų kituose A. J. Greimui atminti, jį geriau pažinti skirtuose renginiuose. Daugiau informacijos apie juos rasite čia ›

Daugiau akimirkų iš renginių rasite čia:

Projektą „Algirdas Julius Greimas: sugrįžimai“ iš dalies remia Lietuvos kultūros taryba.